ua en ru

Президент Єгипту відправив у відставку генпрокурора країни

Президент Єгипту Мохаммед Мурсі відправив у відставку генерального прокурора країни Абделя Магіда Махмуда, передає Reuters. Прокурор був відправлений у відставку після того, як суд виправдав 24 чиновників уряду Хосні Мубарака, яких звинувачували в причетності до насильства проти демонстрантів в 2011 р. Багато жителів країни звинуватили генерального прокурора в тому, що він недостатньо ефективно відстоював позицію звинувачення, за що підсудні були виправдані, і, таким чином, уникли правосуддя.

Проте сам Махмуд свій пост залишати відмовився, вказавши на те, що Президент не має права відправляти його у відставку, а сам він не має наміру залишати цей пост.

Нагадаємо, Президент Єгипту Хосні Мубарак, який був лідером країни з 1981 р., був скинутий в 2011 р. під час так званої "арабської весни" - хвилі ліквідації диктаторських режимів в арабських країнах, викликаної масовими протестами. Однак після падіння диктаторських режимів у цих країнах у влади виявилися радикальні ісламісти. Це називають головним прорахунком американської зовнішньої політики, яка безпосередньо підтримувала "арабську весну".

Читайте також: Президент Єгипту має намір помилувати прихильників революції, засуджених з політичних причин