ua en ru

Зневага до соціально орієнтованих законів призведе до падіння рейтингу В.Януковича та Партії регіонів, - експерти.

Команда Партії регіонів на всіх рівнях, брутально порушуючи власні обіцянки перед виборцями, намагається не стільки сама утриматися при владі, скільки утримати там Віктора Януковича. Про це заявив політичний експерт Володимир Цибулько, коментуючи голосування парламентом соціально орієнтованих законопроектів, повідомляє PR-група "Polittech".

"Терпіння виборця триватиме, допоки буде оприлюднено зрозумілу програму дій влади, яку виборець оцінить, і вирішить, що заради її реалізації можна трошки потерпіти... Коли буде оприлюднено держбюджет поточного року, то за секторальним аналізом буде видно, наскільки В.Янукович та його команда орієнтовані на покриття збитків, яких зазнали їхні олігархи під час кризи та виборів. Чим інтенсивніше В.Янукович покриватиме ці збитки за рахунок інтересів пересічних виборців, тим швидше падатиме його популярність та довіра до нього з боку людей, які за нього голосували", - підкреслив В.Цибулько.

Його підтримав директор Київського інституту проблем управління ім. Горшеніна Кость Бондаренко. "Така ситуація була цілком прогнозована, бо у дуже багатьох моментах своїх соціальних обіцянок влада не враховувала, із якою динамікою буде розвиватись економічна криза. Нині "система захисту" команди Партії регіонів та В.Януковича буде побудована за двома напрямками: по-перше, у коаліції за соціальні питання відповідає Блок Литвина, тож будь-які проблеми у цій сфері будуть переадресовуватись саме цій політичній силі. По-друге, буде проголошено, що спочатку треба ухвалити бюджет, врахувати усі наявні макропоказники, такі, як показник інфляції. А вже потім, після того, як бюджет вступить в силу, можна буде розглядати питання соціальних стандартів та соціального захисту", - сказав К.Бондаренко.

Політолог Володимир Поляков також впевнений, що ніхто і не очікував, що Партія регіонів виконуватиме передвиборчі соціальні обіцянки, "тому що вони були відверто популістськими і такими, які виконати просто неможливо". "Проте, думаю, що в короткостроковій перспективі Партія регіонів не втратить підтримки виборців. Але згодом, коли вже буде прийнято держбюджет і коли люди стикнуться із тим, що цей документ не є соціально спрямованим, тоді можна очікувати, що буде значно падати рівень підтримки Партії регіонів та В.Януковича. Тобто мова йде про середньострокову перспективу", - сказав політолог.

Втім, каже директор центру політичного аналізу "Пента" Володимир Фесенко, поки що особливих наслідків такої поведінки команди В.Януковича не буде. "Більшість пересічних громадян абсолютно не цікавиться подіями у Верховній Раді. Звичайно, із суто тактичних міркувань регіоналам зараз невигідно виконувати власні передвиборчі, популістські, обіцянки. Тому, я вважаю, що до внесення та розгляду у ВР держбюджету-2010, жодного позитивного голосування по цим законопроектам не відбудеться", - резюмував експерт.