ua en ru

Прем'єр-міністр Великобританії і перший міністр Шотландії домовилися про референдум про незалежність

Прем'єр-міністр Великобританії Девід Кемерон і перший міністр Шотландії Алекс Салмонд домовилися про проведення референдуму про відділення від Сполученого Королівства. Документ, що отримав назву "Едінбурзька угода", міністри підписали 15 жовтня 2012 р., передає Sky News.

Як і було обумовлено раніше, референдум пройде восени 2014 р. Відзначимо, що це буде перше голосування в історії Великобританії, в якому зможуть взяти участь громадяни у віці 16 і 17 років. Кемерон назвав підписання угоди "початком важливого розділу в історії Шотландії".

Нагадаємо, що Шотландію і Англію зв'язує Акт про унію від 1707 р., коли дві держави підписали угоду про створення Королівства Великобританія.

Законодавчою основою для розбіжності суб'єктів можна вважати Акт про Шотландію від 1998 р. Зокрема, в ньому закріплена низка положень, що розширюють автономію регіону, наприклад фундація власного парламенту.

У правлячих кругів Шотландії є декілька причин на вихід з Великобританії, а саме - бажання вступити в ЄС, а також перестати ділити дохід від видобутку нафти з Лондоном.