ua en ru

Прем'єр-міністр Туреччини звинуватив біржових спекулянтів в спробах заробити на ситуації в країні

Прем'єр-міністр Реджеп Тайіп Ердоган, на тлі продовження акцій протестів, зниження курсу турецької ліри і корекції на фондовому ринку, пригрозив "задушити спекулянтів", які хочуть нажитися на погіршенні обстановки в країні. Про це передає телеканал "Росія 24".

"Я попереджаю всіх, хто намагається обрушити наш фондовий ринок і нажитися на зниженні котирувань компаній, побудованих працями нашого народу - у вас нічого не вийде. Якщо ситуація на фондовому ринку Туреччини погіршиться - це відбудеться не з моєї вини. Ви будете винні в цьому. І якщо ми зловимо вас на спекуляціях, ми вас схопимо за горло. Ким би ви не були - ми вас задушимо", - заявив Ердоган.

Фінансові ринки Туреччині залишаються під досить серйозним тиском. З початком нового тижня продовжилося ослаблення позицій турецької ліри. На фондовому ринку країни також продовжується корекція. Ведучий біржовий індекс Туреччини, Borsa Istanbul 100, обвалився на 17% зі своїх максимальних значень, показаних 22 травня, за тиждень до початку демонстрацій. Котирування турецької ліри з початку червня впали більш ніж на 6% по відношенню до долара.

У своїх звинуваченнях Ердоган також зазначив, що за акціями протесту стоїть "фінансове лобі". Він закликав турків знімати гроші з рахунків приватних банків і розміщувати їх на депозитах державних банків.

Ряд експертів відзначили, що акції протесту вже завдали досить серйозної шкоди інвестиційному іміджу Туреччини і звинувачення у спекуляціях інвесторів усередині країни і за її межами навряд чи допоможуть згладити ці втрати.

У рейтинговому агентстві Moody's відзначили, що поточна ситуація несе в собі ризики для інвестиційного клімату Туреччини та її туристичного сектора.

Читайте також: Ердоган закликав своїх прихильників провчити опозицію на виборах