ua en ru

Прем'єр-міністр Грузії вважає "неадекватними" дії влади в конфлікті з РФ в 2008 р

Прем'єр-міністр Грузії Борис (Бідзіна) Іванішвілі повідомив, що у нього є безліч питань до того, як колишня грузинська влада діяла у збройному конфлікті з Росією в серпні 2008 р.

"Я вважаю, що наша (колишня влада на чолі з Президентом (Михайлом Саакашвілі) надійшла в тій ситуації неадекватно, почавши військові дії до того, як Росія перетнула кордону (Грузії)", - заявив Іванішвілі сьогодні на зустрічі з керівниками провідних грузинських ЗМІ.

Більш адекватним, вважає він, для уникнення війни було б запрошення міжнародних спостерігачів, евакуація людей з прикордонних сіл і введення туди військових підрозділів.

Якщо б не було війни, не було б і окупованих територій, підкреслив грузинський прем'єр.

"У нас є дуже велике бажання врегулювати відносини з Росією, для цього є дуже прості механізми, які не завдадуть шкоди нашій країні", - переконаний він. Врегулювання, підкреслив Іванішвілі, викликає обурення з боку колишньої влади, але, запевнив прем'єр, воно відбудеться. Що ж стосується втрачених територій, то, за його словами, "вони будуть повернуті крок за кроком".

Він також висловився за допит Президента Саакашвілі у зв'язку з серпневими подіями 2008 р., зазначивши, що це не суперечить цивілізованим рамок.

"Суспільство має проявити максимальну культуру відносно Президента, але допит його в судовому порядку не є безкультур'ям", - заявив Іванішвілі. На його думку, сам Саакашвілі до можливості надання свідчень "повинен поставитися з розумінням".

Тема війни, сказав грузинський прем'єр, "оповита туманом", і її потрібно розслідувати. Він нагадав, що такої думки дотримується і міжнародне співтовариство, і Гаазький суд. На його переконання, допит Саакашвілі не негативно позначиться на міжнародному іміджі країни, оскільки, зазначив Іванішвілі, "ми повинні жити правдою і громадськість повинна знати правду".

Читайте також: Тбілісі не веде переговорів з повернення країни в СНД, - МЗС Грузії.