ua en ru

Предстоятель УАПЦ митрополит Мефодій закликав прийти на вибори, але не голосувати "проти всіх".

Предстоятель Української автокефальної православної церкви, митрополит Київський і всієї України Мефодій вважає, що голосувати проти всіх - "невиправданий заклик". "Лунають голоси, які закликають або зовсім не йти на вибори, або голосувати проти обох кандидатів. Утім, ми маємо розуміти, що в сучасних політичних умовах такі заклики невиправдані", - йдеться в його спеціальному зверненні з нагоди другого туру президентських виборів в Україні.

Мефодій також застерігає "всіх православних від спокуси продати свій голос". "Ми застерігаємо вірних нашої церкви не обмінювати свій голос на кошти або дарунки. Продаж голосу - великий гріх. Пам'ятаймо, що вибирати керівника нашого народу треба, виходячи з того, що підказує сумління", - стверджує митрополит.

Глава Української автокефальної православної церкви бачить різницю між двома кандидатами, які вийшли в другий тур. "Дехто з політиків, які не потрапили до другого туру, закликають нас не обирати жодного з кандидатів, оскільки між ними, мовляв, не існує принципової політичної відмінності. Однак, ця позиція не витримує критики. Аналіз програм двох кандидатів, які вийшли до другого туру, свідчить, що вони мають відмінні політичні пріоритети. Один із кандидатів на найвищу посаду в державі обстоює необхідність глибшої інтеграції з Росією. Інший кандидат вважає, що перспективи розвитку України пов'язані зі зміцненням незалежності та європейським вибором, інтеграцією України до Європейського Союзу", - переконаний він.

Патріарх Філарет закликав відстояти незалежність України та її європейський, демократичний розвиток.