ua en ru

Представник РФ в НАТО: Альянс йде до наземної операції в Лівії і намагається вбити Каддафі

Вірогідність початку Північноатлантичним альянсом наземної війни у Лівії все більша. Таку заяву зробив на прес-конференції представник Росії в НАТО Дмитро Рогозін за підсумками візиту в Лондон. За його словами, НАТО намагається ліквідувати главу цієї країни Муаммара Каддафі. Рогозін додав, що Північноатлантичний альянс спочатку вибирає об'єкти, по яких завдає удару, а після цього оголошує їх військовими, передає РБК з посиланням на Reuters. "Якщо Каддафі або хтось з його найближчого оточення пошле факс з якоїсь лівійської будівлі, ця будівля негайно буде оголошена військовим об'єктом", - сказав російський дипломат.

Представник Росії в НАТО також відзначив, що операція в Лівії несе серйозну небезпеку для Європи. "Те, що відбувається сьогодні в Тріполі - справжня громадянська війна, яка ускладнена суперечностями між місцевими племенами. Втручання в цей конфлікт призведе до його ускладнення і більшого ускладнення ситуації", - відзначив Рогозін. "Це приведе до того, що конфлікт набуде статус міжнародного, зі всіма витікаючими для Європи наслідками, наприклад, до екстремізму в Європі і зростання ненависті по відношенню до Заходу", - додав він.

Нагадаємо, в лютому 2011 р. в Лівії спалахнула громадянська війна, яка розколола країну на захід, де взяли гору прихильники Каддафі, і схід, контрольований повстанцями. 17 березня 2011 р. Рада Безпеки ООН прийняла резолюцію, яка забороняє військовим літакам лівійського уряду здійснювати польоти над територією країни. Потім в лівійський конфлікт втрутилася міжнародна коаліція, яка почала завдавати удари по військових і промислових об'єктах, що знаходяться під контролем сил Каддафі. Через деякий час командування коаліцією перейшло до НАТО.

Росія утримались при голосуванні в Раді Безпеки ООН з питання Лівії. Спеціальний представник президента РФ з питань співробітництва з країнами Африки Михайло Маргелов намагається грати роль посередника між сторонами конфлікту. Він минулого тижня зустрічався з представниками бунтівників, що воюють проти Каддафі, і з родичем лівійського лідера. Незабаром Маргелов планує відвідати Тріполі і зустрінеться з членами лівійського уряду.