ua en ru

Правляча партія Судану відкинула ініціативи США про припинення вогню в провінціях Голубий Ніл і Південний Кордофан

Правляча партія Судану "Національний конгрес" відкинула ініціативу США про припинення вогню в валіятах (штатах) Голубий Ніл і Південний Кордофан, передає "Сіньхуа".

"Нещодавно ми домоглися серйозного прогресу в боротьбі з повстанцями і не зацікавлені в отриманні матеріальних заохочень від Америки. Ми не збираємося навіть розглядати питання про переговори з лідерами повстанців", - заявив заступник голови партії Нафі Алі Нафі.

Раніше в ЗМІ з'являлася інформація, що США планували запропонувати Судану пакет заходів стимулюючого характеру в обмін на негайне припинення вогню в валіятах Голубий Ніл і Південний Кордофан, а також допуск в райони конвоїв з гуманітарною допомогою.

Разом з тим, прес-секретар МЗС Судану Аль-Обейд Ахмед Мураві зазначив, що США з року в рік обіцяють допомогу його країні, проте до реального виконання обіцяного справа так і не дійшла.

З моменту отримання незалежності Судан, як держава, переживає різного роду потрясіння, пов'язані в основному з конфліктами на етнічній та релігійній приналежності. У країні дуже сильні сепаратистські настрої. При слабкості центральної влади лідери провінцій, особливо багатих корисними копалинами, бажають відокремитися від країни, щоб не ділити прибуток з Хартумом. 9 липня ц.р. з'явилася нова держава - відбулося офіційне відділення Південного Судану і його визнання світовою спільнотою.