ua en ru

Правозахисники закликали Ірак розслідувати дані про тортури, опубліковані сайтом WikiLeaks

Уряд Іраку повинен розслідувати випадки тортур і жорстокого звернення співробітників іракських сил безпеки із затриманими, про яких свідчать документи, опубліковані інтернет-ресурсом WikiLeaks. З такою заявою до іракської влади звернулася Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch, передає РБК із засланням на Associated Press. Правозахисники також призвали Вашингтон з'ясувати, чи порушували американські військовослужбовці міжнародні закони, передаючи затриманих іракським силам безпеки. "Вочевидь, що власті США знали про систематичні зловживання з боку іракських військ відносно затриманих, але, проте, передали їм тисячі ув'язнених", - сказав радник Human Rights Watch по Близькому Сходу Джо Сторк.
Напередодні скандально відомий сайт WikiLeaks, який спеціалізується на просочуваннях інформації, опублікував порядка 392 тис. документів про війну в Іраку. У документах говориться про те, що в період з січня 2004 р. по 31 грудня 2009 р. в Іраку загинули не менше 109 тис. людей. З них 66 тис. мирних жителів, 23 тис. 984 бойовики, 15 тис. 196 військовослужбовців іракської урядової армії і поліцейські і 3 тис. 771 солдат США і їх союзників. В середньому в Іраку щодня гинуло 31 мирний житель. Ці цифри значно перевищують дані офіційної статистики.
Згідно повідомленням ЗМІ, які отримали копії документів до їх публікації на сайті WikiLeaks, матеріали містять також дані про ряд військових злочинів військовослужбовців США і іракської армії, а також представників правоохоронних органів. Зокрема, співробітники органів правопорядку Іраку застосовували по відношенню до затриманих жорстокі тортури на підконтрольних військам США територіях. При цьому командування армії США в Іраку випустило спеціальний наказ, що забороняє розслідувати інциденти, пов'язані з катуваннями затриманих іракською поліцією.
У липні 2010 р. WikiLeaks опублікував порядка 77 тис. документів, присвячених бойовим діям НАТО в Афганістані. В основному це були дані розвідки і звіти про хід тих або інших військових операціях. Міністр оборони США Роберт Гейтс заявив, що тоді в результаті просочування інформації найбільш важливі секрети спецслужб розкриті не були, проте вона завдала збитку інтересам США, оскільки в документах, що стали надбанням громадськості, містилися імена афганських інформаторів американської розвідки.