ua en ru

Правовий шанс екстрадувати Саакашвілі вичерпаний, - Мін'юст Грузії

Правовий шанс екстрадувати Саакашвілі вичерпаний, - Мін'юст Грузії Фото: Міхеїл Саакашвілі

Формально Саакашвілі все ще громадянин Грузії, однак, фактично громадянство йому більше не належить

Правовий шанс екстрадувати новопризначеного голову Одеської обласної державної адміністрації Міхеїла Саакашвілі з України в Грузію вичерпаний. Про це заявила журналістам міністр юстиції Грузії Тея Цулукіані, передає "Грузія Онлайн".

"24 години тому я повернулася з Києва. Своїми очима бачила, що відправилася туди команда Саакашвілі не змогла представити результати. Реформи в постійному режимі очікування і український народ, ЗМІ задаються питанням, коли вже настане час імплементації реформ. Так що, є серйозні питання щодо цих т. н. експертів. Відправка ж Саакашвілі в Одесу, я побачила контекст на місці, може означати єдине - його віддали від Києва, відсторонили від реформ, так як він не в змозі їх здійснювати. Я сумніваюся, що в Одесі він зробить що-небудь краще. Це застереження або рада дала українському народу за допомогою ЗМІ на місці. Що стосується його громадянства, Саакашвілі, який стверджував, що для нього Грузія і грузинське громадянство - це головне, відмовився від цього громадянства, віддавши перевагу пост губернатора. Згідно з правовими процедурами, ми або самі повинні витребувати автентичну, засвідчену копію акта президента Порошенко, на підставі чого почнеться процедура припинення громадянства. Формально сьогодні Саакашвілі все ще грузинський громадянин, однак, фактично громадянство Грузії йому вже більше не годиться, так як він отримав громадянство іншої країни. Є другий варіант, який передбачає, що він сам звернеться до нас з метою припинення громадянства і подасть документи. Це не тривала процедура. У всякому разі, він, вже як колишній громадянин, зробив вибір. Зараз має бути оформлено все офіційно", - заявила вона.

Міністр також зазначила, що Конституція України забороняє українцям екстрадицію свого громадянина в іншу країну.

"Так як він отримав українське громадянство, для нас шанс екстрадувати його в Грузію з України з правої точки зору вичерпаний", - заявила Цулукіані.

Нагадаємо, Президент України Петро Порошенко дав гарантію Михайлу Саакашвілі про те, що не буде втручатися в кадрову політику при призначеннях в Одеській області.