ua en ru

Уряд найближчим часом направить 2-3 млрд грн на погашення простроченого ПДВ експортерам, - С.Тігіпко (повтор).

Уряд найближчим часом направить 2-3 млрд грн на погашення ПДВ експортерам, про це повідомив віце-прем'єр-міністр України з економічних питань Сергій Тігіпко на зустрічі з представниками ЄБА, передає кореспондент РБК-Україна.

С.Тігіпко зазначив, що ці гроші будуть виплачені по старих боргах станом на 1 січня 2010 р., щодо яких відбулася перевірка і немає сумнівів у реальності цього боргу. Виплата коштів відбудеться тим експортерам, які цього захочуть і готові будуть погодитися на часткове погашення боргів в розмірі 10-15% від суми.

Він повідомив, що наразі вивчається питання, яким чином провести реструктуризацію без ухвалення бюджету 2010 р. Якщо цього не вдасться, зазначив С.Тігіпко, то реструктуризація відбудеться, щойно буде прийнято бюджет. "Нам дуже важко прокоментувати, чому в 2008-2009 рр. повернення ПДВ зросло надзвичайно сильно по відношенню до попередніх років, коли ми порівнюємо це із зростанням ВВП. 39 млрд - це надзвичайно багато ніколи в нас таких цифр не було". - підкреслив С.Тігіпко.

За його словами, повернення ПДВ зазнає поганого адміністрування, тому уряд не буде залишати таку цифру в бюджеті, бо це дає підстави до корупції. Він зазначив, що в бюджеті закладається цифра 20 млрд грн на повернення ПДВ поточного року. Ще близько 20 млрд грн направиться на погашення заборгованості, яка склалася до 1 січня 2010 р. Було ухвалено рішення погашати прострочену заборгованість у вигляді ПДВ-облігацій.

"Ці цінні папери будуть мати такий самий попит, як і всі інші державні папери, практично, як ОВДП. Вони будуть застосовуватися в якості застави під рефінансування Національного банку. Вони будуть надзвичайно приваблививими для банків", - повідомив чиновник.