ua en ru

Уряд планує до кінця жовтня забезпечити максимальний збут вугілля з українських держшахт, - джерело

Кабінет міністрів України планує до кінця жовтня забезпечити максимально можливий збут вугілля, що видобувається державними шахтами України. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомило джерело в Міністерстві енергетики та вугільної промисловості України.

"Від уряду надійшла цілком конкретна вказівка - до кінця жовтня забезпечити всіма можливими шляхами покупку вугілля, який видобувають держшахти, і не дати їм зупинитися",- зазначив співрозмовник у міністерстві.

У зв'язку з цим на початок опалювального сезону на складах теплоелектростанцій (ТЕС) накопичено на 35,8% більше вугілля, ніж на аналогічну дату 2011 р.,- 4,73 млн т. При цьому процес закупівлі вугілля генераціями триває.

Джерело видання нагадує, що це не перший випадок, коли уряд намагається ручними методами регулювання забезпечити збут вугілля. На початку квітня на засіданні у першого віце-прем'єра Валерія Хорошковського керівництво ДП "Вугілля України" звернулося до металургів з проханням викупити надлишок продукції. Меткомбінати тоді купили 400 тис. т коксівного вугілля низької якості, якого вони не потребували. А наприкінці вересня Президент і Верховна Рада підтримали ініціативу уряду збільшити на 2,1 млрд грн часткове покриття в 2012 р. витрат із собівартості готової товарної вугільної продукції за рахунок збільшення дефіциту держбюджету і скорочення фінансування НАК "Нафтогаз України".

Закупівля вугілля електростанціями понад норми дозволяє збільшити приплив коштів у вугільну галузь, отже, забезпечити соціальні виплати шахтарям напередодні виборів у Верховну Раду, говорить директор Інституту енергетичних стратегій Дмитро Марунич.

Читайте також: В Україні обсяг видобутку вугілля за 9 міс. 2012 р. збільшився на 5,3% - до 64 млн т