ua en ru

Уряд має розробити відкриті механізми регулювання енергоринку, - Тягнибок

Залежність постачання комунальних послуг від примх олігархів, які торгують енергетичними ресурсами, є злочинною традицією, яка має бути припинена. Про це заявив лідер ВО "Свобода" Олег Тягнибок.

"Кабмін постійно звітує про поступове підвищення тарифів у ЖКГ. Міненерго заявляє про обмеження експорту електроенергії. І на тлі цього, українські олігархи, які контролюють обленерго, кажуть про те, що електроенергії для потреб населення може не вистачити. У той же час від приватних підприємств не чутно заяв про скорочення експорту енергоносіїв закордонним покупцям. Тобто, українці стають заручниками олігархів, які можуть використовувати добробут родин звичайних громадян в своїх політичних торгах", - повідомив Тягнибок.

Політик нагадав, що наразі різні міста України і навіть цілі області потерпають від постійного відключення енергопостачання та гарячої води, що свідчить про недбалий менеджмент зі сторони підприємств, які контролюються олігархами.

Зазначимо, що в Україні офіційно за формування тарифів на електроенергію, газ, теплову енергію, воду та водовідвід для населення відповідає Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП). Її було утворено на початку вересня цього року шляхом об'єднання Національної комісії по регулюванню енергоринку та Національної комісії по регулюванню ринка комунальних послуг.

"Насправді, і ця комісія, й попередні підконтрольні не тільки уряду, а й олігархам. Їх формування завжди проходило не прозоро для широких верств населення та, нажаль, з урахуванням інтересів олігархічних груп. Саме тому уряд повинен розробити нові, відкриті, механізми регулювання енергоринку", - підкреслив Тягнибок.