ua en ru

ПР пропонує Раді дозволити прем'єру після відставки виконувати обов’язки до призначення нового Кабміну

Народний депутат України від Партії регіонів Дмитро Шпенов пропонує Верховній Раді України дозволити прем'єр-міністру України після відставки виконувати свої обов'язки до призначення нового Кабінету міністрів України.

Народний депутат України від Партії регіонів Дмитро Шпенов пропонує Верховній Раді України дозволити прем'єр-міністру України після відставки виконувати свої обов'язки до призначення нового Кабінету міністрів України. Про це йдеться в законопроекті № 4117 "Про внесення змін до закону України "Про Кабінет міністрів України" про продовження виконання повноважень прем'єр-міністром України", текст якого є у розпорядженні РБК-Україна.

Так, законопроект пропонує не звільняти прем'єра з поста відразу після підписання відповідного указу Президента України. Також законопроект вносить доповнення до статті 17 закон України "Про Кабінет міністрів України", згідно з якими у разі відставки прем'єр-міністра України на період до початку роботи новосформованого Кабінету міністрів України він продовжує виконувати свої повноваження.

"У разі, якщо прем'єр-міністр України не бажає продовжувати виконувати свої повноваження до початку роботи новосформованого Кабміну, повноваження прем'єр-міністра України виконує перший віце-прем'єр-міністр України або віце-прем'єр-міністр України", - йдеться в документі.

У законопроекті передбачається, що прем'єр може у своїй заяві про відставку просити покласти виконання повноважень прем'єр-міністра України на період до початку роботи новосформованого Кабінету міністрів України на першого віце-прем'єр-міністра України або віце-прем'єр-міністра України.

"Голова уряду може за особистою заявою відмовитись виконувати повноваження на період до початку роботи новосформованого Кабінету міністрів України і після прийняття відставки Президентом України", - йдеться в законопроекті.

"Прийняття проекту закону надасть можливість забезпечити стабільність у діяльності виконавчої гілки влади, що в свою чергу буде сприяти нормальному функціонуванню країни. Прийняття законопроекту буде сприяти запобіганню правових колізій та правовій визначеності", - йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Нагадаємо, 28 січня 2014 р. прем'єр міністр України Микола Азаров написав заяву про відставку. Пізніше в той же день Президент України Віктор Янукович прийняв його відставку.

Виконуючим обов'язки прем'єр-міністра був призначений перший віце-прем'єр-міністр України Сергій Арбузов.