ua en ru

Позиції Києва і Москви з делімітації кордону в Керченській протоці не збігаються, – джерело в МЗС.

Позиції Києва і Москви з делімітації кордону в Керченській протоці не збігаються. Про це виданню "Комерсант-Україна" повідомили джерела в Міністерстві закордонних справ України.

"За умови розв'язання "керченського питання" ми дійсно могли б в короткі терміни погодити лінію в Азовському і Чорному морях. Але поки по Керченській протоці позиції Києва і Москви не збігаються, - наголосив співрозмовник видання в українському МЗС.- Ми наполягаємо, що лінія кордону вже існує, і це підтверджують карти радянського Генштабу. Російські ж колеги поки пропонують неприйнятні варіанти - наприклад, провести кордон по фарватеру, тим самим оголосивши острів Тузлу українським "анклавом" в російських територіальних водах, або зовсім відмовитися від проведення кордону, давши протоці статус спільних внутрішніх територіальних вод".
Співрозмовники видання в українському МЗС підтвердили, що домовленість про демаркацію сухопутної частини держкордону досягнута. "Швидше за все офіційно про початок робіт з демаркації на травневій зустрічі оголосять лідери держав", - повідомив виданню один з дипломатів. За його словами, перешкод для початку демаркації не було і раніше, але Москва в умовах кризи взаємин з Києвом з політичних мотивів затягувала рішення цього питання. Слід зазначити, що проведення демаркації українсько-російського кордону необхідне Україні для активізації переговорів про лібералізацію візового режиму з Євросоюзом - в Брюсселі неодноразово це підкреслювали.
Нагадаємо, 10 квітня голова МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що МЗС України і МЗС РФ домовилися про практичну реалізацію питання про демаркацію сухопутного кордону в 2010 р.
"Обговорення делімітації морського простору просуваються досить успішно, і є розуміння, що, як тільки ми погодимо взаємоприйнятний підхід по врегулюванню Керченської протоки, ці питання вже дуже швидко можуть бути покладені на юридичні листи і будуть остаточно узгоджені", - додав він.