ua en ru

Через підвищення тарифів на комуналку незабаром вже нікому буде платити по рахунках, - Шлапак

Через підвищення тарифів на комуналку незабаром вже нікому буде платити по рахунках, - Шлапак

Постійне підвищення тарифів на комунальні послуги в кінцевому підсумку призведе до того, що вже в найближчий час платити по рахунках буде просто нікому. Таку думку в інтерв'ю українським ЗМІ висловила політик і експерт з соціально-гуманітарних питань та кандидат наук з міжнародної економіки Алла Шлапак.

"При такому підході уряду і парламентської більшості, людей, що оформляють субсидію, буде все більше, а тих, хто реально платить за комунальні, все менше", – попереджає Алла Шлапак.


За її словами, одним із виходів із ситуації може стати передача права на формування тарифів місцевій владі. "Не можуть ресурси однаково коштувати скрізь, практика вимірювання середньої температури по лікарні в даному випадку така ж збиткова, як вся наша влада", – підкреслює політик.

Крім цього, на її думку, попередити неминучий "комунальний колапс" допоможуть демонополізація ринку комунальних послуг, а також розробка і фінансування програм енергозбереження, які реально працюють.

"Особливо ефективним даний крок буде у випадку монетизації і реального адресного характеру наявних пільг. Існуюча система соціальної підтримки є просто знущальною. Субсидія не виділяється прямо з якогось резервного фонду бюджету, вона фактично фінансується за рахунок тих, хто платить за рахунками за "комуналку" в повній мірі", – впевнена Шлапак.