ua en ru

Постанова НБУ про лібералізацію умов видачі валютних ліцензій сьогодні набуває чинності

Постанова Національного банку України (НБУ) № 531 про лібералізацію умов видачі валютних ліцензій набуває чинності сьогодні, 25 січня 2013 р., з дня її офіційного опублікування в "Офіційному віснику України"..

Цією постановою НБУ зняв обмеження щодо граничної суми переказу фізичними особами-резидентами іноземної валюти за межі України на підставі індивідуальної ліцензії на розміщення валютних цінностей на рахунках за межами України. Тепер фізичні особи-резиденти можуть здійснювати на ці рахунки перекази іноземної валюти без обмежень.

Крім того, Нацбанк скасував вимоги щодо ведення банками журналу обліку здійснених в іноземній валюті переказів за межі України та виплати цих переказів, а також журналу обліку здійснених у межах України за дорученням фізичних осіб-нерезидентів переказів у національній валюті та виплати цих переказів.

Крім того, постановою № 531 конкретизовано механізм обов'язкового продажу валютної виручки, що надходить на рахунки резидентів, відкриті за межами України на підставі індивідуальної ліцензії. Передбачено, що обов'язковий продаж здійснюватиметься власником ліцензії або шляхом перерахування суми в іноземній валюті, необхідної для обов'язкового продажу в уповноважений банк, або шляхом здійснення обов'язкового продажу тієї самої іноземної валюти з власного рахунку, відкритого в уповноваженому банку, який зазначений у ліцензії.

Для фізичних осіб (резидентів та нерезидентів) передбачена можливість купівлі іноземної валюти для її повернення, якщо іноземна валюта була помилково (надмірно) отримана цими фізичними особами та продана уповноваженими банками згідно із вимогами щодо обов'язкового продажу надходжень на користь фізичних осіб в іноземній валюті із-за меж України.

Читайте також: Україна в 2013 р. не буде витрачати ЗВР на підтримку курсу гривні, - Азаров.