ua en ru

Після виборів на нас чекають гострі конституційні баталії з непередбачуваними результатами, - І.Жданов.

У випадку обрання як Юлії Тимошенко, так і Віктора Януковича Президентом України, на нас чекають гострі конституційні баталії, поки що з непередбачуваними результатами. Таку думку висловив РБК-Україна президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов.

"Якщо говорити про конституційну реформу, то напередодні виборів гостроти цього питання не було відчутно. Ця тема практично не обговорювалася під час виборів, хоча вона фоново звучала. І один, і другий кандидат говорили, що потрібно змінювати Конституцію, проте не робили на цьому акцент", - сказав І.Жданов.

На думку аналітика, у разі обрання Президентом України Ю.Тимошенко буде організований референдум, в якому українці будуть голосувати за ту чи іншу форму правління. "Але можна з достатньо великою вірогідністю спрогнозувати результати цього референдуму. Адже народ персоніфіковано відноситься до влади. А тому, скоріш за все, підтримає президентську форму правління, не зважаючи на ті загрози, які існують у цій формі правління, наприклад авторитарного характеру", - зауважив І.Жданов.

Якщо переможе В.Янукович, спрогнозував аналітик, то він буде зацікавлений, щоб у нього було більше повноважень. Адже проблема з 300 голосами в парламенті буде серйозно стояти. "Але я не впевнений, що знайдуться депутати в парламенті, які одностайно проголосують за перехід до президентської форми правління, оскільки всі розуміють ризики, пов'язані з такою формою державного устрою", - прокоментував експерт.

"Нещодавно В.Янукович в ефірі одного з телеканалів заявив, що він виступає за перерозподіл повноважень на користь Президента. Хоча, якщо подивитися на сайт Партії регіонів, де запропоновані зміни до Конституції, там чітко прописана побудова парламентської моделі України", - зауважив аналітик. На його думку, зміна еволюцій погляду В.Януковича буде обумовлюватися особистими пристрастями кандидата.

"А ось вектор зовнішньої політики обох кандидатів в Президенти не співпадає", - відзначив І.Жданов. - Ю.Тимошенко прямо заявляє, що для України Європа - це цивілізаційний вибір. У разі перемоги Ю.Тимошенко будуть актуалізовані переговори щодо вступу України в ЄС: буде конкретно обговорюватися вже дата вступу і введення безвізового режиму". При цьому Ю.Тимошенко буде не забувати і про східний вектор. На думку І.Жданова, вона буде намагатися налагодити максимально прагматичні відносини з Росією, зняти ідеологічний компонент і перейти в нормальне цивілізоване русло відносин з Росією.

У разі ж обрання В.Януковича, він буде обмежувати відносини з Європою лише співпрацею. На думку політолога, для нього більш важливим буде східний напрямок. "Ті проекти, про які ми вже забули, і які були за часів його прем'єрства (Єдиний економічний простір, єдиний митний простір), він буде намагатися реалізувати. Будуть реалізовуватися і нові проекти, про які він говорив: тобто підтримка будівництва газопроводів обхід України. Хоча, на мій погляд, це не зовсім коректно по відношенню до національних інтересів України", - підсумував аналітик.