ua en ru

Порядок вилучення або викупу земельних ділянок для суспільних потреб зменшить кількість земельних конфліктів, - експерт

З набранням чинності порядку вилучення або викупу земельних ділянок для суспільних потреб кількість конфліктів з приводу землі зменшиться. Про це в коментарі РБК-Україна сказав президент асоціації «Земельна спілка України» Андрій Кошиль.

За його словами, законом "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку набуття прав на землю" вводиться механізм, який деталізує весь процес вилучення або викупу землі. «До тепер в Земельному Кодексі була тільки описана можливість вилучення землі, однак процес її вилучення можна було дуже широко трактувати», - відзначає А.Кошиль.

Як повідомив президент асоціації «Земельна спілка України», прийнятий порядок вилучення або викупу земельних ділянок для суспільних потреб буде сприяти розвитку інфраструктури: прокладанню доріг, комунікацій, будівництву об'єктів загальнодержавного значення тощо.

«Ті, хто живуть на Лівому березі м. Києва, знають про необхідність будівництва мостового переходу і запуску гілки метро. Безумовно, там є 100 чи 200 власників земельних ділянок, які не хочуть продавати цю землю. Тим не менше, місто має будуватися. Цього закону чекав не тільки Київ, але і Крим, Львів і багато інших міст, - коментує А.Кошиль. У цілому цей закон позитивний для всієї України. В той же час, потрібно, щоб механізм відчуження був чітко відстежений».

Однак, на думку А.Кошиля, цей закон не ідеальний, він має свої нюанси: поняття «суспільні потреби» може використовуватися в комерційних цілях.

«Юристи говорять про те, що цей закон може бути використаний не за призначенням. В принципі, його можна використовувати для того, щоб отримати земельну ділянку для комерційних потреб. Це досить складно, але непробивних законів немає. І тут звичайно вже завдання і ЗМІ, і правоохоронних органів, і Державного комітету по земельних ресурсах контролювати, щоб вилучення або викуп землі здійснювалися саме для «суспільних потреб», - підкреслює експерт.