ua en ru

Порошенко пропонує Раді заборонити формування коаліції з однієї фракції

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України заборонити формування парламентської коаліції на основі лише однієї фракції.

Президент України Петро Порошенко пропонує Верховній Раді України заборонити формування парламентської коаліції на основі лише однієї фракції. Про це йдеться у законопроекті № 4178а "Про внесення змін до Конституції України (щодо повноважень органів державної влади та місцевого самоврядування)", текст якого оприлюднений на сайті парламенту.

Так, Порошенко пропонує виключити зі статті 83 Конституції положення, згідно з яким "депутатська фракція у Верховній Раді України, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України, має права коаліції депутатських фракцій у Верховній Раді України".

Згідно з проектом Конституції, у Верховній Раді на основі узгодження політичних позицій формується парламентська коаліція, до складу якої входить більшість народних депутатів України від конституційного складу Верховної Ради України.

Парламентська коаліція у Верховній Раді України формується протягом 30 днів (у діючій Конституції - протягом місяця) з дня відкриття першого засідання ВР, що проводиться після чергових або позачергових парламентських виборів, або протягом 30 днів (у діючій Конституції - протягом місяця) з дня припинення діяльності парламентської коаліції .