ua en ru

Порошенко доручив Кабміну забезпечити відзначання 28 червня Дня Конституції України

Президент України Петро Порошенко доручив Кабінету міністрів затвердити і забезпечити виконання плану заходів із відзначення 18-ї річниці Конституції України.

Президент України Петро Порошенко доручив Кабінету міністрів затвердити і забезпечити виконання плану заходів із відзначення 18-ї річниці Конституції України. Текст відповідного указу від 16 червня 2014 р. № 529/2014 оприлюднений на сайті глави держави.

Зокрема, згідно з указом, план заходів має передбачати проведення у м. Києві, обласних центрах, інших населених пунктах урочистих заходів за участю представників органів виконавчої влади, органів місцевого самоврядування, народних депутатів України, інституцій громадянського суспільства та діячів науки та культури.

Також Кабмін має організувати покладання у місті Києві та інших населених пунктах квітів до пам'ятників і пам'ятних знаків видатним діячам українського державотворення.

Крім того, уряд має забезпечити організацію інформаційно-просвітницьких заходів, спрямованих на формування правової культури громадян, поширення інформації про національну конституційно-правову спадщину та сучасні тенденції розвитку конституціоналізму, діяльність видатних правників українського державотворення, насамперед автора першої української Конституції гетьмана Пилипа Орлика, а також зміцнення громадянської злагоди у суспільстві, утвердження основоположних демократичних цінностей.

Також Кабміну доручається забезпечити в установленому порядку фінансування зазначених заходів.

Водночас обласним та Київській міській державним адміністраціям доручається затвердити та забезпечити виконання регіональних планів заходів щодо підготовки і відзначення Дня Конституції України.

Міністерству закордонних справ України доручається забезпечити проведення закордонними дипломатичними установами України заходів з нагоди 18-ї річниці Конституції України із залученням до участі в них представників української громадськості за кордоном, а також інформування міжнародної громадськості про внесок України у розвиток сучасного конституціоналізму.

При цьому Державний комітет телебачення і радіомовлення України має забезпечити широке висвітлення засобами масової інформації заходів із відзначення 18-ї річниці Конституції України, трансляцію тематичних теле- та радіопередач.

Зазначимо, День Конституції України - це державне свято України, яке святкується щорічно 28 червня на честь прийняття Конституції України того ж дня в 1996 р.