ua en ru

Порошенко помилував довічно засуджену Любов Кушинскую

Порошенко помилував довічно засуджену Любов Кушинскую Фото: Любов Кушинська (facebook.com/Олександр Грановський)

За даними нардепа Грановського, Кушинська буде звільнена у березні 2018 року

Президент України Петро Порошенко помилував довічно засуджену Любов Кушинскую. Про це на своєму Facebook написав народний депутат України від "Блоку Петра Порошенко" Олександр Грановський.

"Через 20 (двадцять) років 2 (два) місяці і 5 (п'ять) днів Любов Кушинська дізналася, що скоро звільниться, а точніше в березні 2018 року, а точніше через пару тижнів. Це стало можливим завдяки неймовірним зусиллям дуже професійних адвокатів Андрію Федуру і Зої Ярош, бажанням експертів-криміналістів розібратися у всій цій каламутній історії, не без допомоги поліграфологів, які більше 3 діб провели в колонії з Любою в надії встановити істину, якій пішов третій десяток. Повірте, пройти всі ці кола пекла було досить складно", - написав він.

Зокрема, Грановський повідомив, що близько року тому йому подзвонив Денис Чернишов, який займається в Міністерстві юстиції України питаннями пенітенціарної служби і розповів історію про жінку, яка відбуває покарання, яке вона не скоювала.

"Цю впевненість, зі слів Дениса, завжди і багато років поділяли всі без винятку керівники відомства, професійне юридичне співтовариство, але беручи до уваги специфіку нашого КПК, зробити так нічого і не змогли. Допомогти жінці в принципі нікому: донька після звинувачення у вбивстві 2 чоловік поїхала в іншу країну, інших родичів і симпатизують теж немає, як і грошей на захист", - написав він.

Грановський також розповів про свій візит в Качанівську колонію в Харків.

"Треба сказати, що мене в якійсь мірі підкупив відвертий монолог Люби, яка навіть після стількох років зберігала спокій, демонструвала гостроту розуму, багато читала, стежить за усіма політичними та іншими подіями. Вона ніколи в спілкуванні зі мною не приховувала, що добре пам'ятає і те, за що могла б відповісти за законом, але вона не вбивала і не збиралася в цьому зізнаватися. Складність її ситуації ще й у тому, що Любов категорично відмовлялася визнати провину і, тим самим, отримати право звернутися до президента України з проханням про помилування", - написав політик.

"Я особисто знайшов і деяких суддів, які слухали цю справу, прокурорів, які звинувачували Любу, інших свідків, поговорив з журналістами і т. д. Поза всяким сумнівом, у той далекий час система отримала однозначну команду: Люба Кушинська повинна здохнути на нарах. Так не сталося. Люба скоро звільниться і, впевнений, скасує в судовому порядку всі ті незаконні рішення, через які її друзі і товариші відправили в місця не настільки віддалені. У цієї системи, природно, є конкретні імена і ми зможемо їх офіційно назвати найближчим часом", - додав Грановський.

Він також повідомив, що був змушений особисто звернутися з проханням до президента України і, відповідно, до комісії з помилування.

"Точно знаю, що моє звернення не було емоційним: я передав тонну матеріалів нових експертних висновків, які говорили однозначно - наявні матеріали кримінальної справи на той момент не давали ні можливості, ні права суддям приходити до найважливішого висновку у житті Люби - вбила 2 людей. Комісія, очевидно, вивчила і висновок поліграфологів, які прийшли до цього висновку", - написав він.

"Хочу подякувати всім, хто допоміг наблизити цей день. Величезне людське спасибі всім членам комісії з помилування і особисто президенту України Порошенко за людяність", - резюмував Грановський.

Через 20 (двадцать) лет 2 (два) месяца и 5 (пять) дней Любовь Кушинская узнала, что скоро освободится, а точней в марте...

Опубліковано Александром Грановским 1 березень 2018 р.

Нагадаємо, в грудні 2016 року Порошенко помилував одну з ув'язнених Качанівської колонії. Мешканка Харкова відбувала термін за тяжкий злочин, її засудили до 10 років позбавлення волі. Однак за зразкову поведінку комісія з питань помилування внесла Порошенку пропозицію відпустити ув'язненого. У підсумку, указом президента "Про помилування засуджених" вона вийшла на свободу.