ua en ru

Пономарьов: комплекс дій по "розчленуванню" України пропонував голова інституту країн СНД

Пономарьов: комплекс дій по "розчленуванню" України пропонував голова інституту країн СНД Фото: екс-депутат Державної думи РФ Ілля Понаморев (facebook.comiponomarev)

Проведений в Криму "референдум" був фактично захопленням Криму

Комплекс дій по "розчленування" України пропонував глава інституту країн СНД. Про це сьогодні, 14 лютого, заявив екс-депутат Держдуми РФ Ілля Пономарьов в залі Оболонського суду під час свідчень у справі про державну зраду екс-президента Віктора Януковича, передає кореспондент РБК-Україна.

Зокрема, за словами екс-депутата планувалися дії по розчленуванню України. Слово анексія не звучало до самого кінця.

"Процедура анексії Криму було доручено двом людям: Шойгу і Суркову. Ситуація була такою, що Крим – це російська земля, такі настрої були завжди. У нас є інститут країн СНД і він займався українським питанням. Його голова пропонував комплекс дій по розчленуванню України. Слово анексія не звучало до самого кінця", - повідомив Пономарьов.

Також він згадав, що в Росії дуже побоювалися збройного опору в Криму і тому влаштували хоча б видимість "референдуму".

"З самого початку було зрозуміло, що видимість референдуму необхідна. У Кремлі дуже боялися, що буде збройний опір. Вважалося, що це рішення про входження Криму до складу РФ. Я вважаю, що з точки зору моєї країни акт агресії проти України був вкрай шкідливим. Я вважав, що це призведе до ізоляції Росії", - зазначив Пономарьов.

Крім того, він розповів, що конституція РФ забороняє анексію, тому і був знайдений такий механізм - "референдум" в Криму про відокремлення від України і вступу в РФ.

В результаті, 17 березня була визнана незалежність Криму. І це давало підставу проситися до складу РФ. І 18 березня в Кремлі підписали угоду про приєднання Криму до РФ. Не обійшлося і без плутанини.

"З референдумом була велика плутанина з-за того, що не було чіткої позиції по всьому Криму. Спочатку вирішили відновлювати Конституцію АРК 1992 року. Це була позиція і Суркова", - додав Пономарьов.

Як виявилося, уточнив свідок, "референдум" був просто захопленням Криму.

"Це не було рухом знизу, це був організований захоплення території іншої країни", - резюмував він.

Прокурор Кравченко запитав у свідка, чи є такі дії РФ законними.

"Мені стало зрозуміло, що це наші війська – в березні. І вони були з самого початку застосовані саме для блокування державних об'єктів в АРК. Не можна не назвати це агресією", - додав Пономарьов.

Довідка. Пономарьов був депутатом в РФ два скликання з 2007 по 2016 року.

У залі присутні адвокати Ігор Федоренко, Віталій Сердюк, Андріана Фозекош та Богдан Біленко, а також прокурори Руслан Кравченко і Максим Крим, і журналісти.

Як раніше повідомлялося, на наступному тижні у справі Януковича допитають Порошенко і Єльченко.

Зазначимо, Януковича звинувачують за ч. 5 ст. 27 (державна зрада), ч. 2 ст. 437 (пособництво у веденні агресивної війни); ч. 3 ст. 110 (пособництво в посяганні на територіальну цілісність і недоторканність України, що спричинило загибель людей або інші тяжкі наслідки).