ua en ru

Японія звинувачує США у валютній війні

Новий прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе заявив про необхідність послабити курс єни до 90 проти долара, а також звинуватив інші країни, зокрема США і країни Європи, в діях, які призводять до зміцнення інших національних валют проти долара і євро.

Таким чином, японський прем'єр-міністр став другою офіційною особою з країн G7 після глави Банку Англії Мервіна Кінга, який повідомив про те, що центробанки різних країн можуть бути залучені у валютні війни, які ускладнюють відносини між країнами, відзначає Wall Street Journal.

Чиновник закликав Банк Японії опонувати тенденціям, які, як він переконаний, приходять із США і Європи, і домагатися зниження курсу національної валюти до 90 ієн за долар.Зазначимо, що на початку торгів в Азії в понеділок вартість долара перебувала на рівні 84,38 ієн. На думку Абе, показник 90 ієн повинен підтримати прибуток японських експортерів.

"Центральні банки по всьому світу друкують гроші, підтримуючи їх економіки і збільшення експорту. Америка - яскравий приклад", - зазначив глава центробанку Японії, посилаючись на політику Федеральної резервної системи США по наращиваниюдолларовой ліквідності на ринку за рахунок великих обсягів купівлі казначейських облігацій та інших активів.

Банк Японії розгляне нові плани щодо інфляції в січні, а зараз активно пом'якшує грошово-кредитну політику, що має послабити ієну. Абе та інші лідери Ліберально-демократичної партії налаштовані лише на помірне ослаблення ієни, оскільки імпорт з березня минулого року значно збільшився з-за аварії на атомній станції.

"Враховуючи структуру промисловості Японії, постійне ослаблення ієни не найкраще рішення, - зазначив найближчий соратник Абе Шигеру Ішіба. - Ми повинні думати про те, як зберегти курс біля 85-90 ієн за долар".

Голова відділу валютних операцій Crédit Agricole Юдзі Саїто підкреслює, що команда Абе поступає мудро, оскільки має намір тільки виправити ситуацію з надзвичайно сильною ієною, і не продовжувати потім інфляцію. Такий проміжок повинен бути комфортним рівнем для всіх, в тому числі місцевих експортерів, імпортерів і банків, а також для міжнародних партнерів, таких як Південна Корея і США.

Раніше повідомлялося, що в листопаді 2012 року торговий баланс Японії знову опинився дефіцитним, що припускає дефіцит уже протягом п'яти місяців поспіль, а це найдовший період з 1980 року.

Джерело: Вісті.ру