ua en ru

У Польщі напали на активістів, які відновлювали українські пам’ятки

У Польщі напали на активістів, які відновлювали українські пам’ятки Фото: поліція Польщі (facebook.com/PolicjaPL)

Польські правоохоронці затримали 5 нападників, які були у нетверезому стані

На активістів, які відновлювали старе греко-католицьке кладовище у селі Стара Гута Підкарпатського воєводства, здійснили напад, передає український тижневик у Польщі "Наше слово".

Вказано, що спроба нападу на табір трапилась у ніч на 29 квітня в селі Стара Гута.

Волонтерка та викладачка Ольга Соляр заявила, що нападники прибули на старий цвинтар, де розташувався табір, та погрожували його учасникам.

"Крім іншого, викрикували: "Wyp…ać na Ukrainę" (вульгарно – "Забирайтесь в Україну"), звинувачували учасників табору у відновленні могил УПА", - зазначає тижневик.

Так, на виклик приїхала поліція з Нароля. Правоохоронці затримали 5 осіб, усі були нетверезі.

Вказано, що Об’єднання українців у Польщі (ОУП) виступило із заявою. Так, ОУП сподівається на те, що нападників на членів табору "Магурич" буде покарано відповідно до чинного законодавства.

"Напад на табір товариства "Магурич" у селі Стара Гута вважаємо наслідком проявів ворожості та агресії до всього, що українське. Також це є наслідком недостатньої реакції органів державної влади Республіки Польща на аналогічні випадки, що відбулися в Польщі за останні роки", - заявили в організації.

Нагадаємо, за три роки в Польщі вандали осквернили 15 українських місць пам'яті, про що заявив директор Українського інституту Національної пам'яті Володимир В'ятрович.