ua en ru

Польща сподівається на реалізацію проекту "Нова Сарматія" протягом кількох наступних років.

Польща сподівається, що проект «Нова Сарматія» буде реалізований протягом кількох наступних років. Про це на прес-конференції заявив керівник Бюро національної безпеки Польщі Алексардер Щигло, передає кореспондент РБК-Україна.

Він заяви, що Польща зацікавлена в реалізації цього проекту, який передбачає транспортування нафти за маршрутом Одеса - Броди - Плоцьк - Гданськ. «Сподіваюсь, що проект буде реалізовано протягом кількох років», - сказав він.

Говорячи про польсько-українське співробітництво у газовій сфері в контексті намірів РФ побудувати газопроводи «Південний потік» та «Північний потік» в обхід України та Польщі, А.Щигло зазначив, що рішення Росії та Німеччини будувати газопровід «Північний потік» змусило Польщу диверсифікувати свої ризики шляхом будівництва «газового порту на Балтійському морі потужністю до 5 млрд куб. м щорічно, а також розбудовувати газосховища, які б могли забезпечити 25% річної потреби країни в газі». На сьогоднішній момент, сказав він, потужності польських газосховищ складають 11-12% від потреби.

Говорячи про транзит російського газу до країн Європи, він зазначив, що Україна має донести до країн Європи, «що проблема транзиту російського газу територією України - це не лише проблема Україна, а й країн Євросоюзу».