ua en ru

Політолог розповів, чим схожі Трамп і Рабинович

Політолог розповів, чим схожі Трамп і Рабинович Фото: Вадим Рабинович

Рейтинги лідера партії "За життя" Вадима Рабиновича мають стійку тенденцію до зростання з-за того, що люди шукають нового політика, здатного відчути гостроту соціальних проблем. Про це заявив керівник програми розвитку громадянського суспільства Українського незалежного центру політичних досліджень Максим Лациба.

"Це проблема українського суспільства, виборців. На жаль, за останні три роки український виборець дуже збіднів. Хтось втратив роботу, у багатьох знизилися доходи і збільшилися витрати. Люди зубожіють. Люди нервують і критично ставляться до всіх цих псевдореформам, про яких говорять. Тому люди шукають чогось нового, - зазначив експерт. - Люди вже втомилися від загальних красивих фраз: "Ми за все хороше, проти всього поганого". Це втома від традиційної політики. Людям набридає такий стан невизначеності, відсутності серйозних реформ і падіння рівня життя. Вони хочуть якихось радикальних реформ, радикальних слів. Є попит на людину, який готовий щось зробити".

Крім того, політолог зазначив, що, як і у випадку з Дональдом Трампом, електоральне ядро Вадима Рабиновича - це люди, незадоволені в першу чергу економічною політикою своєї країни. Тим не менш, в Україні цей електорат набагато біднішими.

"Рейтинги Рабиновича дуже несподівані, швидкі, деталей дослідження не було, тому складно сказати, хто саме є його ядром. Але те, що ми бачимо по мітингах, - той контингент, який ходить, - це все ж люди старшого віку, пенсійного віку. Люди, які приходять на мітинги прихильників партії "За життя", лідером якої є Рабинович, - це дуже бідні люди. Мені здається, багато хто з них взагалі безробітні. Це люди, які хочуть, щоб їм дали гарантії: соціальний захист, робочі місця, підняли пенсії, зарплати", - підсумував Максим Лациба.