ua en ru

ВР встановила кримінальну відповідальність за прийняття пропозиції чи обіцянки неправомірної вигоди

Верховна Рада України (ВР) прийняла в першому читанні за основу і в цілому законопроект, ініційований народними депутатами від чотирьох парламентських фракцій, "Удар", "Свобода", "Батьківщина" і Партії регіонів, який пропонує віднести одержання неправомірної вигоди, і всіх дій пов'язаних з таким діянням, до кримінальних злочинів. "За" законопроект № 2802 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо приведення національного законодавства у відповідність до стандартів Кримінальної конвенції про боротьбу з корупцією" проголосували 362 народних депутатів з мінімально необхідних 226.

Відповідно до закону, пропонується віднести всі корупційні правопорушення, пов'язаних з отриманням неправомірної вигоди, до числа злочинів.

Крім того, пропонується замінити термін "хабар" поняттям "неправомірна вигода".

Закон передбачає криміналізацію всіх елементів активного і пасивного хабарництва, у тому числі обіцянку неправомірної вигоди, а також встановлення кримінальної відповідальності за прийняття пропозиції чи обіцянки неправомірної вигоди.

Так, за пропозицію посадовій особі неправомірної вигоди за вчинення чи невчинення ним того чи іншого дії в інтересах того, хто пропонує таку вигоду, передбачається уствановіть покарання від штрафу (250-500 неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян) до позбавлення волі з конфіскацій від 3 до 6 років.

За ухвалення посадовою особою пропозиції неправомірної вигоди пропонується встановити покарання у вигляді штрафу від 750 до 1 тис. неоподатковуваних податком мінімумів доходів громадян.

Одержання неправомірної вигоди посадовою особою з використанням наданої їй влади чи службового становища карається штрафом від 1 тис. до 1,5 тис. неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк від 3 до 6 місяців, або позбавленням волі на строк від 2 до 4лет з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Одержання службовою особою неправомірної вигоди у особливо великому розмірі, або отримання такої вигоди посадовою особою, яка займає особливо відповідальне становище, карається позбавленням волі на строк від 8 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років та з конфіскацією майна.

Неправомірною вигодою в особливо великому розмірі вважається вигода, яка в 500 і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян.

Крім того, законопроектом пропонується розширення меж застосування диспозицій корупційних правопорушень таким чином, щоб відповідні положення стосувалися випадків, коли корупційна дія відбувається в інтересах третьої сторони; встановлення більш жорстких, у порівнянні з існуючими, санкцій за корупційні діяння у публічній сфері; усунення ризику зловживання інститутом дієвого каяття, шляхом введення додаткових обов'язкових умов для можливого звільнення від відповідальності за корупцію (впровадження обов'язкового поєднання двох чинників - вимагання і добровільного інформування органу досудового розслідування, тоді як на сьогодні для такого звільнення достатньо будь-який з цих двох умов).

Зазначимо, прийняття відповідного проекту закону є необхідним для подальший євроінтеграції України.