ua en ru

Україна і ЄС підписали політичну частину Угоди про асоціацію

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та глави держав і урядів 28 країн Європейського Союзу 21 березня підписали політичну частину угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.

Прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк та глави держав і урядів 28 країн Європейського Союзу 21 березня підписали політичну частину угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом. Церемонія підписання відбулася в Брюсселі (Бельгія) 21 березня, повідомив у своєму Twitter в.о. міністра закордонних справ України Андрій Дещиця.

"Yes for ЄС! Угода про асоціацію тільки що підписана. Дякуємо тобі Євромайдан і Україно! Thank you", - написав Дещиця.

Тепер угода буде спрямована на ратифікацію у Верховну Раду України.

Раніше сьогодні перед підписанням документа Яценюк провів зустріч з президентом Єврокомісії Жозе Мануелем Баррозу та головою Ради ЄС Германом ван Ромпеєм.

За словами директора департаменту інформаційної політики Міністерства закордонних справ України Євгена Перебийніса, в політичну частину угоди про асоціацію увійшли преамбула і перший розділ, загальні принципи, частини про політичний діалог та реформи, політичну асоціацю, співробітництво і конвергенцію у сфері зовнішньої політики та безпеки, загальні та заключні положення.

Він також додав, що буде створена нова структура двосторонніх органів, а саме Рада асоціації; комітети асоціації.

Україна і ЄС підписали політичну частину Угоди про асоціацію

(Фото: Twitter @euHvR)

Економічна частина угоди, за словами Яценюка, буде підписана після президентських виборів.

Україна і ЄС підписали політичну частину Угоди про асоціацію

(Фото: ВВС)

"Ми будемо готові підписати економічну частину угоди з ЄС після президентських виборів в Україні, але фактично ми вже зараз починаємо процес економічних зрушень", - заявив Яценюк.

Україна і ЄС підписали політичну частину Угоди про асоціацію

Фото: Twitter Herman Van Rompuy

Нагадаємо, Україна і ЄС планували підписати угоду про асоціацію на саміті "Східного партнерства" у Вільнюсі 29 листопада 2013 р. Однак за тиждень до підписання Кабмін Миколи Азарова призупинив процес євроінтеграції. Це викликало масові акції протесту в Україні, що отримали назву "Євромайдан".