ua en ru

Суд залишив у силі люстрацію харківського прокурора

Харківський апеляційний адміністративний суд на засіданні 2 лютого задовольнив клопотання колишнього начальника відділу по роботі з кадрами прокуратури області Володимира Сухододубова, про залишення без розгляду його позову на поновлення на посаді. Тим самим суд визнав законним звільнення люстрированного прокурора, передає кореспондент РБК-Україна.
"(Мій клієнт) попросив залишити позовну заяву без розгляду у зв'язку з тиском на суддів і всіх учасників процесу», - пояснила рішення екс-прокурора його захисник Юлія Плетньова.

"Це його (Суходубова) законне право, прокуратура підтримала це рішення. Якщо суд задовольнить клопотання, то він буде звільнений за наказом минулого року", - повідомила журналістам прес-секретар прокурора Харківської області Віта Дубовик.

На судовому засіданні було присутнє значне число активістів і преси. Перед початком суду пікетувальники відзначали, що суддя Валентина Самойлова, яка відновила раніше прокурора Володимира Сухододубова в посаді, неодноразово необґрунтовано забороняла публічні акції опозиції і Майдану.

Раніше, 19 січня Харківський апеляційний адміністративний суд переніс слухання справи за правомерностилюстрации начальника відділу по роботі з кадрами прокуратури області Володимира Сухододубова на 2 лютого. Перенесення справи був викликаний залученням прокурора Харківської області Юрія Данильченка третьою стороною.

19 січня в. о. прокурора Харківської області Артем Степанов заявив, що прокуратура виконала вимоги Закону України "Про очищення влади", звільнивши 23 жовтня 2014 року Суходубова з займаної ним посади. Однак згодом на підставі рішення Харківського окружного адміністративного суду від 24 листопада Сухододубов був 25 листопада відновлений на посаді, після чого прокуратура подала апеляцію на рішення суду.

26 січня збори суддів Харківського апеляційного адміністративного суду звернулися із зверненням до Генеральної прокуратури, ради суддів України та Ради суддів адміністративних судів України з вимогою зупинити погрози насильства й тиску на суддівських корпус пов'язані з цією справою.