ua en ru

Пшонка вніс подання про відсторонення Попова і Сівковича

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка вніс подання про відсторонення із займаних посад голови КМДА Олександра Попова та заступника секретаря РНБО Володимира Сівковича. Про це на брифінгу заявив генпрокурор Віктор Пшонка, передає кореспондент РБК-Україна.

Генеральний прокурор України Віктор Пшонка вніс подання про відсторонення із займаних посад голови Київської міської державної адміністрації (КМДА) Олександра Попова (на фото) та заступника секретаря Ради національної безпеки і оборони (РНБО) Володимира Сівковича. Про це на брифінгу заявив генпрокурор Віктор Пшонка, передає кореспондент РБК-Україна.

Пшонка зазначив, що дане питання узгоджено із Президентом Віктором Януковичем.

Як повідомлялося, Генпрокуратура висунула підозри також начальнику київської міліції Валерію Коряку та його заступнику Петру Федчуку у скоєнні злочину за фактом подій 29-30 листопада 2013 р. на Майдані Незалежності в Києві.

"Сьогодні і Валерію Коряку, і його заступнику Петру Федчуку ... також вручено повідомлення про вчинення злочину, а саме перевищенні влади або службових повноважень", - уточнив Пшонка.

Найближчим часом суд обере запобіжний захід для всіх перелічених осіб. Прокуратура наполягатиме на їх утриманні під домашнім арештом.

"Сьогодні Володимиру Сівковичу та Олександру Попову було вручено повідомлення про підозру у скоєнні злочину за ч.2 ст.365, тобто перевищенні влади або службових повноважень. Вчора я особисто проінформував главу держави про хід розслідування кримінального провадження, розповів усе, що встановлено слідством... Також я (із Президентом) погодив те, що на них необхідно направити подання для того, щоб усунути їх від займаних посад. Президент держави дав згоду і сьогодні мною... внесено подання про відсторонення обох високопоставлених чиновників із займаних посад", - сказав Пшонка.

ГПУ встановила, що Федчук безпосередньо відповідав за безпеку громадського порядку в ніч на 30 листопада. Також встановлено, що безпосередньо він віддавав накази "Беркуту" на всі його дії.

За словами генпрокурора, слідством попередньо встановлено, що в ту ніч, 29-30 листопада, в кабінеті начальника київської міліції Валерія Коряка перебували Попов і Сівкович. Попередньо встановлено, що саме вони схиляли до застосування сил під час розгону мирної акції. Також незрозуміло, чому вони знаходилися в кабінеті начальника київської міліції.

За словами Пшонки , суд 16-17 грудня 2013 обере запобіжний захід голові КМДА Олександру Попову , заступнику секретаря РНБО Володимира Сівковича , начальнику київської міліції Валерію Коряку та його заступнику Петру Федчуку . "Суд має обрати їм запобіжний захід у понеділок - вівторок " , - зазначив генпрокурор.
Станом на сьогодні , всі підозрювані у скоєнні побиття мирних громадян (у тому числі і перераховані вище ) вже допитані . В даний момент триває слідство. Пшонка зазначив , що безпосередньо накази " Беркуту " віддавало керівництво міліції , а на нього тиснули Попов і Сівкович.