ua en ru

КСУ визнав неконституційним рішення про проведення референдуму в Криму

Конституційний суд України визнав неконституційним рішення Верховної Ради Криму про проведення референдуму про статус автономії.

Конституційний суд України (КСУ) сьогодні, 14 березня 2014 р., визнав неконституційним рішення Верховної Ради Автономної Республіки Крим про проведення референдуму про статус автономії в неділю, 16 березня 2014 р. Таке рішення оголосив головуючий суддя Юрій Баулін, передає кореспондент РБК-Україна.

"Визнати таким, що не відповідає Конституції України постанову Верховної Ради Автономної Республіки Крим "Про проведення загальнокримського референдуму" від 6 березня 2014 р.", - сказав Баулін.

Разом з цим, у рішенні суддя зазначив, що постанова про проведення референдуму втрачає чинність з дня ухвалення Конституційним Судом цього рішення. Головуючий суддя також повідомив, що рішення щодо референдуму в Криму троє суддів підписали з "окремою думкою".

Суд у своєму рішенні постановив припинити діяльність комісії АР Крим з проведення загальнокримського референдуму, територіальних і дільничних комісій, створених для цього референдуму. Також суд постановив Раді Міністрів АР Крим припинити фінансування заходів щодо проведення референдуму, забезпечити знищення бюлетенів та агітаційних матеріалів.

У рішенні йдеться, що Верховна Рада АР Крим своєю постановою про референдум порушила конституційний принцип територіальної цілісності України та положення Конституції України.

Суд виніс таке рішення за конституційними поданнями виконуючого обов'язки Президента України, голови Верховної Ради України Олександра Турчинова та уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Валерії Лутковської щодо відповідності Конституції України (конституційності) постанови Верховної Ради АР Крим "Про проведення загальнокримського референдуму" від 6 березня 2014 р.

Нагадаємо, 6 березня Верховна Рада Криму постановила увійти до складу Російської Федерації як суб'єкта. Це рішення має закріпити референдум, який Верховна Рада перенесла з 30 на 16 березня 2014 р. На голосування винесені два альтернативних питання: "Ви за возз'єднання Криму з Росією на правах суб'єкта Російської Федерації?" і "Ви за відновлення дії Конституції Республіки Крим 1992 р. і за статус Криму як частини України?". Рішення увійти до складу РФ в якості суб'єкта прийняла і Севастопольська міська рада.

При цьому діюча українська влада і міжнародне співтовариство називають цей референдум нелегітимним.