ua en ru

Підписання угоди про експорт української електроенергії до Литви через Білорусію буде сприяти прозорості стосунків між країнами, - МЗС.

Міністри закордонних справ України Петро Порошенко, Білорусії Сергій Мартинов та Литви Вигаудас Ушацкас вважають, що підписання угоди про експорт української електроенергії до Литви через Білорусію буде сприяти прозорості стосунків між країнами в енергетичній сфері. Про це повідомив сьогодні під час брифінгу міністр закордонних справ України Петро Порошенко, передає кореспондент РБК-Україна. «Ми привітали укладення рамкової угоди, підписаної між державними енергетичними компаніями щодо поставок української електроенергії до Литви з використанням транзитних потужностей наших білоруських партнерів. Ми переконані в тому, що це буде сприяти надійному постачанню енергоресурсів та забезпеченню прозорості відносин в енергетичній сфері», - наголосив П.Порошенко. Також він повідомив, що міністри закордонних справ трьох країн домовилися зробити спільну заяву щодо проекту облаштування українсько-білоруського кордону в рамках програми «Східне партнерство» під час зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС і країн «Східного партнерства» 8 грудня 2009 р. За словами П.Порошенка, міністри домовились розвивати інфраструктурні проекти, зокрема, будівництва автомагістралі, яка зв'яже Балтійське і Чорне моря.

П.Порошенко зазначив, що міністри домовились координувати дії стосовно лібералізації візового режиму ЄС і Білорусії. П.Порошенко вважає позитивним запровадження довготермінових безкоштовних віз для українців, які відвідують Литву. «Цей позитивний досвід, безумовно, буде розповсюджений для інших країн», - зазначив П.Порошенко. Він підкреслив, що міністри переконані, що у стосунках між країнами немає жодних проблемних питань. За його словами, наступна зустріч міністрів закордонних справ України, Білорусії та Литви відбудеться у Мінську.