ua en ru

Підозрюваний у масовому вбивстві в американському кінотеатрі називав себе "Джокером"

Джеймс Холмс, підозрюваний в масовому вбивстві в кінотеатрі м. Аврора, називав себе "Джокером". Про це журналістам повідомив глава поліції Нью-Йорка Реймонд Келлі, передає агентство Associated Press. За словами Келлі, Холмс не тільки називав себе ім'ям "ворога Бетмена", але і "пофарбував волосся в червоний колір". "Цілком очевидно, що підозрюваний знаходиться в стані важкого психічного розладу", - уклав Келлі.

Він не повідомив джерело цієї інформації, однак відомо, що Келлі є колишнім колегою главою поліції м. Аврора Денак Оутса, з яким вони протягом довго часу співпрацювали в поліції Нью-Йорка. Оутс підтвердив, що мав з Келлі розмову.

За свідченнями очевидців, Холмс був одягнений в чорний бронежилет і використовував протигаз - облачення, схоже на костюм Бейна, що є противником Бетмена у фільмі "Темний лицар: відродження легенди". Експерти також відзначили, що деякі дії злочинця схожі з діями персонажа Джокера у фільмі "Темний лицар" і "Бетмен", проте не знайшли прямих доказів того, що Холмс прийняв ці фільми як керівництво до дії.

Джокер - персонаж коміксів про Бетмена, що вперше з'явився в 1940 р. Його творцями є письменники Джеррі Робінсон і Боб Кейн, а також художник Білл Фінгер. Джокер є втіленням вбивці-психопата, якого автори визначили як "втілення хаосу", він - один з головних і найбільш відомих ворогів Бетмена. У кіно його роль виконували Джек Ніколсон і Хіт Леджер, на телебаченні і в комп'ютерних іграх - Сезар Ромео і Марк Хеммілл.

Нагадаємо, 20 липня 2012 р. чоловік, що увірвався в кінотеатр, де йшов показ фільму про Бетмена під назвою "Темний лицар: відродження легенди", відкрив вогонь по глядачам. За повідомленнями свідків, він був одягнений в чорний бронежилет і протигаз - костюм, що повторює костюм Бейн, противника Бетмена у фільмі. Всього, за попередніми даними, було вбито 14 людей, поранено більше 60. На даний момент підозрюваний у вбивстві затриманий, але звинувачення йому поки не пред'явлені.

Президент США Барак Обама, який перервав передвиборну турне і повернувся в американську столицю, оголосив національний траур і приніс співчуття жертвам масового вбивства в кінотеатрі м. Аврора. Державні прапори США на всіх американських установах, включаючи військові бази і посольства за кордоном, будуть приспущені до 26 липня 2012 р.