ua en ru

Підданий Кувейту засуджений до 5 років позбавлення волі за образу пророка Мохаммеда в соцмережі

Підданий Кувейту, користувач соціальної мережі Twitter, засуджений до п'яти років тюремного ув'язнення за пост, в якому він, згідно звинуваченням, образив пророка Мохаммеда, повідомляє Associated Press з посиланням на правозахисників Емірату.

Мусааб Шамсах був заарештований за пост у соціальній мережі Twitter, розміщений у травні 2013 р., в ньому автор дозволив собі цитувати висловлювання нащадків ісламського пророка, в зв'язку з чим сполучення могло бути інтерпретовано як підтримуюче шиїтське протягом ісламу. Шиїти вірять, що влада в мусульманській громаді (імамат) може належати лише прямим нащадкам пророка Мохаммеда - дітям його дочки Фатіми та його двоюрідного брата Алі. Сунітську ж течія ісламу передбачає, що законними спадкоємцями пророка були перші чотири халіфи: Абу Бакра, Умара, Усмана та Алі.

Суд Кувейту - монархії, в якій більшість населення визнає іслам суннітського толку, - засудив до п'яти років позбавлення волі за фактом образи пророка в соціальній мережі. Повідомляється, що Шамсах планує подати апеляцію.

Зазначимо, що вирок, озвучений сьогодні, став лише одним із найсвіжіших прикладів придушення свободи висловлювання та інших способів самовираження в соціальних мережах в країнах Перської затоки. Так, в Саудівській Аравії троє адвокатів постали перед судом за критику влади в одній із соціальних мереж.

Кувейт вважається однією з найбільш агресивних країн затоки з припинення релігійних коментарів в інтернеті. Це вже далеко не перший вирок, винесений еміратом, щодо блогерів. В кінці жовтня суд Кувейту відхилив апеляцію Хамада аль-Наки, якого роком раніше засудив до 10 років позбавлення волі. Йому ставилося серед іншого образу в Twitter пророка Мохаммеда і королів Саудівської Аравії та Бахрейну.