ua en ru

Під Маріуполем зосереджено близько 4 тис. бойовиків, - "Народний фронт"

За інформацією військового ради "Народного фронту", протягом минулих вихідних 4-5 жовтня російські війська і терористичні групи на Донбасі намагалися виконати три головні завдання:

- витіснити українські війська з їх нинішніх позицій у районі міста Донецька на захід Донецьку кільцеву автотрасу в смузі Піски-Донецький аеропорт-Авдіївка-Василівка-Червоний Партизан, захопивши територію аеропорту в Донецьку і селище Крута Балка;

- захопити район міста Дебальцеве, розгромив українські війська в першу чергу на південному напрямку, в районі Нікішино, де вони побудували лінію оборони;

- виявити слабкі місця в обороні Маріуполя з півночі, діючи силами диверсійно-розвідувальних груп і проводячи вогневу розвідку з допомогою танків і артилерійських засобів.

Перші два завдання були провалені. На території аеропорту в Донецьку бойовики змогли захопити перший поверх терміналу, а також вийти з кільцевої дороги на північ від спорткомплексу "Спартак". Але вже через годину українські військові не тільки вибили їх з території аеропорту, але і захопили готель, з якого терористи вели вогонь по аеропорту. Також в районі кільцевої дороги бойовики потрапили під інтенсивний вогонь українських підрозділів, і були змушені тікати.

Раніше в районі Донецька російське командування провело перегруповання, перекинувши підрозділи ЗС РФ, які діяли в цьому районі, в напрямку Горлівки, і залишивши в Донецьку тільки "вузьких" фахівців (коректувальників артилерійського вогню, операторів БПЛА) з числа кадрових російських військовослужбовців у складі груп місцевих терористів і російських найманців. Це відразу позначилося на ефективності дій бойовиків: різко впала точність їх вогневих ударів, терористи несуть значні втрати в живій силі, озброєнні і техніці за власний непрофесіоналізм.

В районі Дебальцеве українські війська також дотримали всі спроби наступу противника. Зокрема, тут проти сил АТО діє батальонная тактична група ЗС РФ і численне угруповання місцевих бойовиків і російських найманців, яка раніше провела перегрупування своїх загонів у районі Вуглегірська і було посилене бронетехнікою, яка прибула з території Росії.

На маріупольському напрямку російські війська і терористи проводили розвідку боєм в районі Куликове, Сартани і Павлополя, раніше перекинувши сюди 2 артилерійські дивізіони і 3 батареї РСЗВ "Град". На північ від Павлополя противник, посилений бронегрупою російських військ, зробив спроби вийти до річки Кальміус, але був відкинутий українськими військами.

В цілому російське командування і бойовики продовжують накопичувати сили і кошти у смузі Новоазовськ-Тельманове-Комсомольське, зосередивши тут не менше 4 000 чол. особового складу. Одночасно з цієї смуги на захід активно діють диверсійно-розвідувальні групи противника. Це може означати, що противник готується до наступу на північ від Маріуполя.