ua en ru

Під амністію Євромайдану не потраплять підозрювані у вбивствах, тортурах та перешкоджання журналістам, - Портнов

Під амністію Євромайдану не потраплять підозрювані у вбивствах, тортурах і перешкоджання журналістам. Про це повідомив перший заступник глави Адміністрації Президента України Андрій Портнов, передає прес-служба глави держави.

Під амністію Євромайдану не потраплять підозрювані у вбивствах, тортурах і перешкоджання журналістам. Про це повідомив перший заступник глави Адміністрації Президента України Андрій Портнов (на фото), передає прес-служба глави держави.

"Хочу відзначити, що ніколи не будуть амністовані особи, які підозрюються в тортури, перешкоджання журналістській діяльності; які підозрюються у вбивстві чи заподіянні тяжких тілесних ушкоджень, які потягли за собою смерть людини, або у викраденні людей. Ці злочини ніколи не будуть пропонуватися до амністії і не були запропоновані вчора парламенту. Всі інші злочини, які відбувалися під час масових протестів і пов'язані з масовими протестами, підлягають амністуванню", - зазначив Портнов.

Зазначимо, що закон про амністію набуде чинності, якщо активісти протягом 15 днів звільнять всі захоплені адмінбудівлі.

У свою чергу в.о. міністра юстиції Олена Лукаш наголосила, що закон про амністію не поширюються на правоохоронців.

"Чи амністуються посадові злочини у вигляді перевищення владних повноважень? Ні, не амністуються. У вчорашньому законі такої норми немає. Тому що закон спрямований на мирне врегулювання, а не на збільшення протистояння", - сказала вона.

Нагадаємо, сьогодні спікер Верховної Ради Володимир Рибак підписав закон про амністію учасників акцій протесту.

Цієї ночі Рада доручила генпрокурору визначати, чи підлягає учасник акції протесту амністії.

Зазначимо, що закон про амністію вводиться в дію через день після публікації на сайті ГПУ списку дій протестувальників.

Закон передбачає 15 днів на звільнення активістами адмінбудівель.

Раніше автор даного законопроекту, нардеп від Партії регіонів та представник Президента в Раді Юрій Мірошниченко запевнив, що у списку будівель, які повинні звільнити протестувальники, немає ні Будинку профспілок, ні Жовтневого палацу, ні Українського дому - тільки будівлі міністерств і держадміністрацій.