ua en ru

Перемога Чавеса гарантує Росії і Китаю збереження нафтових контрактів з Венесуелою, - експерти

Перемога Уго Чавеса на президентських виборах у Венесуелі стане ще більшим посиленням соціалізму в країні, який поки забезпечується виключно прибутком від продажу нафти. На думку аналітиків, Росія і Китай можуть зітхнути вільно - перегляду контрактів, обіцяних кандидатом від опозиції Енріке Каприлесом, не буде.

Нагадаємо, Уго Чавес у неділю, 7 жовтня, був в четвертий раз обраний Президентом Венесуели.

Чавес запевнив, що необхідності в наступнику зараз немає, проте політологи впевнені, що пошук відповідної кандидатури вже почався. "Гонка наступників почнеться негайно. Це може призвести до нестабільності в уряді, так як явних фаворитів у Чавеса немає", - цитує Bloomberg екс-главу МЗС Бразилії Луїса Феліпе Лампрейя.

Президент Ради Америк Ерік Фарнсуорт вважає, що Чавес продовжить посилювати роль держави в економіці. З приходом до влади в 1999 р. він націоналізував близько тисячі фірм. Венесуела витрачає близько 25% ВВП на різні соцпрограми з охорони здоров'я, забезпечення житлом та їжею.

Фінансування забезпечується в основному прибутком від продажу нафти, частка в загальному експорті країни якої складає близько 90%.

"Перемога Чавеса посилить економічні проблеми Венесуели. У країні інфляція перевищує 18%, спекулянти, які скупили венесуельські бонди, будуть спішно позбуватися від них, що збільшить прибутковість. Крім того, венесуельський болівар знеціниться на 40-50% до кінця року", - відзначив аналітик Capital Economics Девід Ріс. При Чавесі Венесуела продовжить підтримку лівих союзників в Латинській Америці.

"Перемога Чавеса вигідна Кубі, яка залежить від постачань венесуельської нафти. Виграв і Китай, який завдяки Чавесу гарантував собі безперебійні постачання "чорного золота" (2011 р. в країну йшло 230 тис. бар. на день, або 10% експортної нафти)", - зазначив Ріс.

Росія також може зітхнути спокійно - Каприлес загрожував скасувати постачання російської зброї, а також переглянути нафтові контракти. Втім, Москва була впевнена в перемозі Чавеса - в кінці вересня заступник голови уряду і президент "Роснафти" Ігор Сєчін оголосив про те, що компанія вкладе в розробку двох проектів у Венесуелі 36 млрд дол.

Читайте також: Росія почала видобуток нафти у Венесуелі