ua en ru

За попередніми даними, у ІІ турі регіональних виборів у Франції лідирує Соціалістична партія.

Результати часткового підрахунку голосів виборців за підсумками другого туру регіональних виборів у Франції свідчать, що лідирує опозиційна Соціалістична партія. Як повідомили представники міністерства внутрішніх справ Франції, соціалісти отримали 53,7% голосів, тоді як у консерваторів - тільки 35,2%. Праворадикальна партія "Національний фронт" набирає поки лише 10%, передає Associated Press.

Представники МВС Франції уточнили, що на даний час пораховане 80,2% бюлетенів.

Нагадаємо, сьогодні у Франції відбувся другий тур регіональних виборів. Його результат може серйозно вплинути на подальшу розстановку політичних сил у країні. Нинішнє голосування розглядається зокрема і як репетиція президентських і парламентських виборів, призначених на 2012 р.

У першому турі регіональних виборів, що відбувся 14 березня 2010 р., найбільше голосів набрала Соціалістична партія. Їй віддали перевагу 29% виборців.

У другому турі до цих голосів додадуться голоси прихильників об'єднання "Європа-екологія" (набрало 12% у першому турі), що також включає компартію "Союзу лівих" (6%). Цим трьом партіям швидко вдалося досягти згоди про створення спільних списків кандидатів на другий тур у більшості регіонів Франції.

Правий "Союз за народний рух" президента Франції Ніколя Саркозі в першому турі отримав 26% голосів, що стало найгіршим результатом цього блоку за всю історію П'ятої республіки. За праворадикальну партію "Національний фронт" Жана Марі Ле Пена в першому турі проголосували 12% виборців.

За опитуваннями громадської думки, 57% французів виступають за зміну уряду після сьогоднішнього голосування, при цьому 37% вважають за необхідне призначити нового прем'єр-міністра.