ua en ru

УІНП ініціював відкриття 150 меморіальних таблиць героям Майдану і бійцям АТО

Український інститут національної пам'яті (УІНП) ініціює перейменування вулиць на честь людей, які загинули на Майдані або в Антитерористичній операції (АТО) на сході України. Про це в інтерв'ю РБК-Україна повідомив директор УІНП Володимир В'ятрович.

"Вже десятки таких перейменувань є. Вже 150 меморіальних таблиць відкриті і героям Майдану, і героям війни", - підкреслив він.

За словами В'ятровича, у Міністерстві освіти і науки готується також спеціальний методичний посібник, який буде доповненням до підручника історії, де буде йти мова про Майдан і про війну на сході.

"Зараз ми формуємо єдину базу даних усіх загиблих учасників АТО і збираємо інформацію про місця їхніх поховань. Звернулися до органів місцевого самоврядування про необхідність створення секторів військових поховань, де на цвинтарях були б відокремлені окремі ділянки для героїв", - додав він.

В'ятрович зазначив, що УІНП буде пропонувати встановлювати типові надгробка за рахунок держави для тих героїв, які загинули, відстоюючи територіальну цілісність країни.

Нагадаємо, сьогодні в Генштабі повідомили, що з окупованих територій в зоні проведення АТО за тиждень вивезли тіла 81 загиблого українського бійця.