ua en ru

За даними анонімних джерел, Ізраїль звинуватив Єгипет у порушенні мирного договору 1979 р

Ізраїль звинуватив Єгипет у порушенні мирного договору 1979 р. За інформацією офіційного Тель-Авіва, Єгипет розмістив танки в демілітаризованій зоні в пустелі Синайського півострова, передає Associated Press з посиланням на анонімних єгипетських та ізраїльських чиновників. Ізраїльська сторона направила свої протести в Єгипет і сповістила американських посередників. У Каїрі підтвердили факт отримання звернення з боку Тель-Авіва.

Відзначимо, що Єгипет збільшує свою військову присутність на Синайському півострові після інциденту 5 серпня цього року, коли на блок-пості бойовики-ісламісти розстріляли 16 єгипетських солдатів. За погодженням з Ізраїлем, Єгипет ввів військові з'єднання з танками і вертольотами в кілька стратегічно важливих точок на сході півострова. Однак в Тель-Авіві стверджують, що Каїр порушив домовленості, перевищивши кількість дозволеної бойової техніки і її рівень.

За умовами мирних угод, Єгипту дозволяється розміщувати на кордоні з Ізраїлем тільки легкоозброєні загони поліцейських сил. Обмежена кількість танкових підрозділів можуть бути розгорнуті тільки на заході Синайського півострова в межах 50 км від Суецького каналу.

Відзначимо, напередодні армія Ізраїлю перекинула протиракетну систему "Залізний купол" до кордону з Єгиптом після вибухів двох ракет, ймовірно випущених з єгипетської території кілька днів тому.