ua en ru

План ФДМУ з приватизації не може бути реалізований, поки не закінчаться владні дискусії в країні, - експерт.

На думку директора Міжнародного інституту приватизації, управління власністю та інвестицій Олександра Рябченко план-графік фонду державного майна України (ФДМУ) з приватизації на 2010 р. є виключно позицією ФДМУ і поки не може бути реалізований.

"Основна роль в процесі приватизації належить уряду, фонд, у свою чергу повинен пропонувати, переконувати уряд, що і як потрібно робити, але рішення по всіх стратегічних об'єктах приймає уряд", - зазначив О.Рябченко.

Що стосується "Укртелекому", то необхідність приватизації цього об'єкту очевидна, проте питання затягується, вважає експерт.

"Окрема розмова про" Одеський припортовий завод "- там навіть справа не в продажу, а в тому, що ФДМУ не повернув двом учасникам з трьох заставні внески у розмірі 400 млн грн. Це погано навіть не в тому сенсі, що ці учасники стануть"бідними", а в тому, що це зобов'язання держави, яке залишилося невиконаним. Такі невиконані зобов'язання - це втрата вартості не тільки державного майна, а й вартості держави в цілому", сказав О.Рябченко. З одного боку держава декларує своє бажання бачити інвесторів, а з іншого - незаконно забирає у них гроші. У такій ситуації бажаючих вкладати грошові ресурси в українську економіку не буде. Таку думку висловив О.Рябченко.

Також експерт вважає, що не варто очікувати 100% виконання плану приватизації, - "зазвичай уряд вносить 600 об'єктів на приватизацію, однак реально продається не більше 150".