ua en ru

План розстрілів і розгону Майдану готувався за участі силовиків РФ, - Яценюк

План розстрілів і розгону Майдану готувався за участі силовиків РФ, - Яценюк Фото: Арсеній Яценюк

План розстрілів і розгону Майдану готувався за участі російських силовиків. Про це заявив лідер політичної партії "Народний фронт" Арсеній Яценюк журналістам у четвер, 13 жовтня, після надання свідчень у ГПУ в провадженні щодо злочинів, здійснених під час подій Революції Гідності тодішніми високопосадовцями.

Яценюк також зазначив, що "драматичні події 18-21 лютого 2014 року - це було завершення, наслідок". "А причини – це те, що за цим всім стояла Росія, відмова від курсу на НАТО, продовження перебування Чорноморського флоту РФ, захоплення влади через зміни Конституції корумпованим Конституційним судом, формування всієї вертикалі влади і фактично формування організованого злочинного угрупування, на чолі якого було вище керівництво держави", - наголосив лідер "Народного фронту".

Яценюк повідомив, що сьогодні проводилися процесуальні дії, які стосувалися підготовки тодішнім режимом силової операції з розгону Майдану: "Вважаю, що поведінка тодішнього режиму різко змінилася після візиту президента Януковича до Сочі і зустрічі з Путіним. За два тижні перед кривавими подіями розгону Майдану і перед стрільбою була зустріч Януковича з Путіним. І, за нашою інформацією, після цього міністр внутрішніх справ Захарченко, голова Служби безпеки Якименко отримали вказівку за допомогою російських спеціальних служб невідкладно готувати план по кривавому розгону Майдану і по розстрілах".

"Сумнівів немає, що такий план готувався в тому числі за участі і за підтримки російських силовиків. У нас тоді була інформація, що російські силовики були присутні на такій нараді, і перший проект плану, який їм був продемонстрований, був ними дуже скептично сприйнятий. В Україні не було фахівців по таких кривавих операціях. Вони були тільки в одній країні, дружній до тодішнього режиму, - в Російській Федерації", - додав він.

Екс-прем'єр зазначив, що в процесі слідства "встановлюються всі обставини, даються всі свідчення з приводу того, яка була поведінка тодішнього режиму, хто міг дати вказівку готувати плани по силовому розгону". "І ще раз підкреслюю, що такий план почав формуватися (тодішньою владою) невідкладно після приїзду Януковича з Сочі", - наголосив Арсеній Яценюк.

Відповідаючи на запитання журналіста, лідер "Народного фронту" наголосив, що така інформація надходила в часи Майдану, "в тому числі і від силовиків, які перебували на той час в Службі безпеки і МВС".