ua en ru

PetroChina збирається протягом найближчих 10 років інвестувати в покупку зарубіжних активів 60 млрд дол.

Найбільша нафтогазова компанія країни PetroChina збирається протягом найближчих десяти років інвестувати в покупку зарубіжних активів 60 млрд дол., пише РБК daily . Керівництво PetroChina впевнено, що це допоможе компанії скласти серйозну конкуренцію таким ведучим глобальним гравцям, як ExxonMobil і BP.

Минулого тижня PetroChina домовилася з Shell про сумісну участь в покупці австралійської газової компанії Arrow Energy за 3,2 млрд дол. Подібна активність не могла не позначитися на впевненості інвесторів: акції PetroChina за останні 12 місяців виросли на 43%, тоді як цінні папери BP подорожчали на 36%, а ExxonMobil впали на 3,1%.

Інвестиційні плани Petro China - початок нового витка експансії Китаю на міжнародні енергетичні ринки. З 1992 по 2009 р. китайські нафтові компанії інвестували в свій розвиток 44,4 млрд дол., причому левова частка - 25,4 млрд дол. - довелася на PetroChina; 12,6 млрд дол. витратила Sinopec, ще 3,4 млрд дол. - CNOOC. При цьому останніми роками пріоритет віддається міжнародному напряму. Влітку 2009 р. Sinopec зробила дві великі інвестиції, купивши Addax Petroleum за 8,9 млрд дол. і Angola Block за 1,3 млрд дол. В цілому починаючи з грудня минулого року китайські нафтові компанії інвестували за кордон не менш 13 млрд дол. На руку їм зіграли світовий економічний спад і зниження цін на ресурси.

Інші китайські компанії не збираються відставати від PetroChina. Вчора найбільший нафтопереробник в Азії - Sinopec - оголосив про придбання за 2,5 млрд дол. 55% в проекті з видобутку нафти на шельфі біля берегів Анголи - Sonangol. Це придбання необхідне Sinopec для збільшення видобутку нафти. 45% цього родовища вже належить китайській компанії China Sonangol International Holding.