ua en ru

Перерва в співпраці України з МВФ ускладнить економічну ситуацію, але не стане критичною, - експерт.

Можливе відтермінування в отриманні четвертого траншу кредиту МВФ ускладнить внутрішню економічну ситуацію в Україні, але не стане критичним. Таку думку висловив економіст інвестиційної компанії Concorde Capital Микита Михайличенко.

«Україна вже отримала істотну підтримку від МВФ у розмірі 10 млрд дол., а економіка країни, включаючи валютний ринок, стабілізувалася. Ми чекаємо, що співпраця з МВФ, у разі перерви, буде відновлена після президентських виборів, і Україна отримає доступ 6,4 млрд дол., що залишилися в рамках програми stand-by», - говорить він.

«Формулювання «невизначеність співпраці з МВФ до президентських виборів», на підставі якої S&P знизило прогноз рейтингу України з «позитивного» до «стабільного», коштувала Україні 1,5-3 п.п. Настільки виросла прибутковість українських єврооблігацій після рішення S&P, прийнятого 30 жовтня. На внутрішньому ринку курс гривні залишається стабільним впродовж останніх декількох тижнів і знаходиться на рівні 8,0-8,25 UAH/USD, не реагуючи на дані новини.

Головним наслідком неотримання четвертого траншу кредиту МВФ можуть стати труднощі з фінансуванням дефіциту бюджету в кінці 2009-на початку 2010 рр. За нашими оцінками, дефіцит бюджету в четвертому кварталі поточного року може скласти 25-30 млрд грн, а за підсумками року може дійти до 7,4% від ВВП. Загальний розмір держборгу на кінець року 2009 р. очікується близько 34% від ВВП і не є критичним.

Відсутність фінансування з боку МВФ змусить уряд звернутися до ринку внутрішніх запозичень. Ця опція є більш дорогою і менш надійною. З урахуванням низької ліквідності української банківської системи, додатковий попит на ресурси з боку уряду на внутрішньому ринку змусить НБУ збільшити операції з ОВДЗ. У разі отримання траншу від МВФ, НБУ також здійснить випуск додаткової грошової маси в економіку, але вже за допомогою викупу в уряду валютних коштів МВФ. Різниця в об'ємах такої емісії в двох сценаріях багато в чому залежить від політичної кон'юнктури взаємин НБУ і уряду.

В уряду можуть також виникнути труднощі з рефінансуванням раніше випущених ОВДЗ, концентроване погашення яких випаде на найближчі місяці (1,9 млрд грн - в кінці грудня 2009 р., 1,8 млрд в лютому 2010 р., 3,7 млрд в квітні 2010 р.). Ситуацію пом'якшує відсутність нерезидентів серед основних утримувачів ОВДЗ, що підвищить шанси уряду в більш легкому досягненні домовленостей про пролонгацію/рефінансування боргу. При цьому можливі негативні тренди на ринку внутрішніх позик не матимуть прямого впливу на обмінний курс.

Відсутність додаткових вливань в резерви НБУ через неотримання четвертого траншу не змінить кардинальним чином ситуацію на валютному ринку. НБУ має 27,7 млрд дол. в своїх резервах, а подвійний дефіцит платіжного балансу в четвертому кварталі очікується на рівні 4-4,5 млрд дол., що в два рази менше в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. Крім того, уряд має в своєму розпорядженні додаткові 1,5 млрд дол., отримані як розподіл СПЗ МВФ. Дана сума здатна покрити як мінімум 60% газових платежів до кінця року», - відзначає експерт.