ua en ru

Перехід на прямі державні дотації виробникам м'яса і молока призведе до зростання цін на 15%, - експерти.

Перехід на прямі державні дотації виробникам м'яса і молока призведе до зростання цін на 15% на цю продукцію, про це заявили під час прес-конференції експерти "Українського клубу аграрного бізнесу" (УКАБ), передає кореспондент РБК-Україна.
За словами президента УКАБ Алекса Ліссітси, уряд під час розгляду проекту бюджету на 2010 р. може переглянути нинішню схему державних дотацій, яка передбачає, зокрема, повернення аграріями ПДВ у вигляді 20% від вартості зданого молока і м'яса. Нинішня схема може бути замінена на видачу грошової дотації у розмірі 600-1300 грн на одну голову. Відповідно, державні витрати сягатимуть близько 2 млрд грн на рік.
Як зазначив експерт, перехід на нову схему потребуватиме створення реєстру фізичних осіб - власників корів та відкриття ними рахунків у банках. Це, в свою чергу, унеможливить отримання дотацій для 1,5 млн виробників протягом 3-6 місяців.
"Дотаціями на голову худоби підміняється цілеспрямована державна політика, яка повинна стимулювати не лише збереження поголів'я, але й спорудження нових тваринницьких комплексів, оптимізацію собівартості, приведення його якості до вимог ЄС", - зазначив експерт.
А.Ліссітса вважає, що пряма дотація на голову не стимулює виробників покращувати надої молока, а сам процес видачі грошей буде постійно затягуватися.
Як зазначив керівник групи експертів УКАБ Володимир Лапа, пряма бюджетна підтримка виробників входить у структуру "жовтої скриньки" Світової організації торгівлі, яка обмежена для України сумою в 3 млрд грн.
"В разі, якщо сума допомоги буде перевищувати взяті Україною зобов'язання по "жовтій скринці", тоді з боку СОТ можна очікувати певні санкції", - відзначив експерт.