ua en ru

Пенсійні внески, зібрані в рамках накопичувальної системи, не повинні залишатися в управлінні держави, - Держфінпослуг.

Пенсійні внески, зібрані в рамках накопичувальної системи, не повинні залишатися в управлінні держави. Про це, виступаючи на слуханнях під час засідання Комітету з питань фінансів і банківської діяльності Верховної Ради, заявив голова Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг Василь Волга, передає кореспондент РБК-Україна.

«Обов'язково пенсійні внески на другому рівні повинні будуть направлятись до недержавних пенсійних фондів, які виконуватимуть функції їх інвестування та накопичення. Зараз триває дискусія між Пенсійним фондом та учасниками ринку, комісією, - де мають накопичуватися ці кошти. Пропозицію ПФ, що ці кошти мають залишатися у державному управлінні, ми не підтримуємо. Цей рахунок знаходитиметься під управлінням держави, і немає гарантії збереження цих коштів від політичних ризиків. По великому рахунку, розпоряджається цими коштами прем'єр-міністр України. Тому наше бачення пенсійної реформи - активними учасниками повинні стати недержавні пенсійні фонди. Необхідно посилення контролю за НПФ шляхом запровадження представників держави до компаній з управління активами, адміністраторів НПФ і банків-зберігачів. Присутність представників держави має зробити неможливими махінації з коштами НПФ», - пояснив В.Волга.

За словами В.Волги, система пенсійного забезпечення другого рівня має запрацювати вже з 2012 року, причому Держфінпослуг вже розробила схему, за якою на перших етапах розподілятимуться кошти пенсійних внесків. «На нашу думку, до 2012 р. повинні бути створені всі необхідні фінансові, інституційні та регуляторні передумови для запровадження другого рівня. В разі запровадження 2 рівня певний відсоток пенсійних відрахувань спрямовуватиметься не до ПФ України. Ми пропонуємо схему,за якою 31% залишатиметься за солідарною системою, 7% йти на накопичувальну систему. Ці кошти інвестуватимуться з метою забезпечення майбутніх пенсійних виплат», - пояснив В.Волга.

Він також зазначив, що в разі реалізації згаданого сценарію, Україні доведеться залучати зовнішні позики для фінансування розривів у покритті витрат Пенсійного фонду. «Провал, який виникне під час розділення грошового потоку на два, у разі переходу до накопичувальної системи - його треба буде чимось компенсувати, і тут без допомоги міжнародних фінансових інституцій не обійтись», - сказав В.Волга.

Щодо забезпечення потреб пенсійної системи «довгими» фінансовими інструментами, голова Держфінпослуг пропонує випуск для цієї мети спеціальних державних облігацій.

«Довгі гроші потребують довгострокових фінансових інструментів, яких на сьогодні не існує на фондовому ринку. У зв'язку з цим є потреба у випуску державних цільових облігацій. Для захисту пенсійних коштів від знецінення такі облігації мають гарантувати дохідність на рівні, не нижчому, ніж рівень інфляції. Держава, у свою чергу, отримає довгостроковий ресурс для економіки», - пояснив В.Волга.