ua en ru

Печерський райсуд м. Києва закрив всі кримінальні справи стосовно І.Бакая.

Печерський районний суд м. Києва закрив всі кримінальні справи, порушені Генеральною прокуратурою України (ГПУ) і Прокуратурою м. Києва відносно колишнього голови Державного управління справами (ДУС) Ігоря Бакая, передає "Комерсант-Україна".
Якщо це рішення не буде опротестоване в апеляційній інстанції, І.Бакай вже через тиждень зможе повернутися в Україну, не побоюючись затримання правоохоронними органами.
Скарга захисника Р.Герасимова на постанови про порушення кримінальних справ відносно колишнього голови ДУС І.Бакая надійшла до Печерського районного суду Києва 10 лютого ц.р. Р.Герасимов зажадав скасувати всі постанови ГПУ і столичної прокуратури, зокрема про арешт рухомого і нерухомого майна, речей, грошових коштів і цінних паперів І.Бакая, а також майна його дружини і тестя - Наталії Бакай і Василя Козицького. "Постанови (про порушення справ) винесені всупереч Кримінально-процесуальному кодексу. Висновки прокуратури ґрунтуються на домислах і припущеннях. Такі постанови порушують права І.Бакая", - йдеться у скарзі Р.Герасимова.
І.Бакай отримав широку популярність в середині 1990-х рр. Тоді він очолював координаційну раду ЗАТ "Інтергаз", що здійснював поставки газу з Туркменії, що був прямим конкурентом корпорації "Єдині енергетичні системи України", якою на той момент керувала Юлія Тимошенко. У жовтні 2003 р. за Президента Леоніда Кучми І.Бакая призначили головою ДУС. Навесні 2005 р. в його відношенні було порушено кримінальні справи за ч. 2 ст. 364 і ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу ("перевищення влади і зловживання службовим положенням"). І.Бакай підозрювався в участі у незаконному продажі майнових комплексів "Готель"Дніпро", "Готель "Україна", а також нерухомості Національного комплексу "Експоцентр України". У грудні 2004 р. І.Бакай виїхав до Росії і на початку 2005 р. отримав громадянство РФ.