ua en ru

ПАРЄ: Вибори Президента України, які відбудуться у 2010 р., повністю не відповідають європейським стандартам.

Вибори Президента України, які відбудуться у 2010 р., повністю не відповідають європейським стандартам. Про це на прес-конференції заявив голова делегації Парламентської асамблеї ради Європи Матяш Еорші, передає кореспондент РБК-Україна. Він наголосив, що в Україні зріс політичний цинізм. "Ми з жалем зазначаємо, що політична боротьба є боротьбою особистостей, амбіцій та фінансових інтересів, а не змаганням політичних платформ та ідей. Чим більше українці це почнуть розуміти, тим більше розчарування у них буде після цих виборів", - сказав він.

Він також наголосив, що "цинізмом" є участь у виборах технічних кандидатів, зменшення суспільної довіри електорату і сильні взаємозв'язки між політичними та фінансовими течіями. "Якщо люди йдуть в кандидати, щоб мати імунітет, це цинізм. Україна повинна боротися з цими явищами", - сказав він.

Вні нагадав, що українське виборче законодавство, незважаючи на неодноразові рекомендації Ради Європи, не покращилось. "Запропоновані липневі доповнення до відповідного законодавства стали кроком назад в окремих аспектах виборчого законодавства", - сказав він. М.Еорші також наголосив, що ПАРЄ занепокоєне зменшенням довіри у населення та політиків до електронного реєстру виборців.

Він додав, що ПАРЄ планує відвідати Україну 13 січня, якщо перший тур виборів відбудеться 1 січня, або приїхати перед другим туром виборів. М.Еорші наголосив, що делегація, яка приїде до України, складатиметься з 30 представників різних країн, що є "безпрецедентним випадком за всю історію ПАРЄ".

Він також висловив жаль з приводу того, що голова ЦВК Володимир Шаповал і голова ВРУ Володимир Литвин, на запрошення якого місія прибула до України, не змогли зустрітися з місією. "Це безпрецедентний крок, такого ще ніколи не було", - сказав він.