ua en ru

ПАРЄ затвердила кандидатури віце-президентів від всіх країн-учасниць асамблеї, окрім України.

Парламентська асамблея Ради Європи (ПАРЕ) вчора, 25 січня, на засіданні затвердила кандидатури віце-президентів від всіх країн-учасниць асамблеї, окрім України, пише "Комерсант-Україна".

"Посада віце-президента ПАРЄ за квотою України залишається вакантною", - повідомила прес-служба асамблеї. Очікувалося, що цю посаду займе народний депутат Іван Попеску (Партія регіонів), що очолює українську делегацію. Але його призначення зірвалося через конфлікт народних депутатів, що входять до складу делегації в ПАРЄ: представники БЮТ і "Нашої України-Народной самооборони" спробували змістити І.Попеску з посади голови делегації. "Ми зібрали більшість голосів за те, щоб усунути голову з посади, про що повідомили в бюро ПАРЄ", - затверджує заступник глави делегації Ольга Герасим'юк (НУ-НС). Вона звинуватила І.Попеску в порушенні регламенту, депутатської етики і квотного принципу при розподілі посад в постійних комітетах ПАРЄ. За її словами, бюро, отримавши документ про відчуження глави делегації, не почало розглядати його кандидатуру на керівну посаду в ПАРЄ.

І.Попеску у відповідь звинуватив О.Герасим'юк у фальсифікації результатів голосування. "Засідання делегації не було, рішення не ухвалювалося. О.Герасим'юк фальсифікувала волевиявлення Миколи Шершуна (депутат блоку Литвина), щоб отримати необхідний 13-й голос (у делегації 24 людини)", - заявив він. Як відзначив І.Попеску, він "розмовляв з Шершуном вранці" - і той сказав, що не голосував за його відставку. "Герасим'юк просто не може собі уявити, що віце-президентом ПАРЄ стане член Партії регіонів і до того ж представник румунської національної меншини", - додав І.Попеску, завіривши, що бюро ПАРЄ як і раніше визнає його керівником делегації. Обидві сторони конфлікту заявили про необхідність розглянути спірне питання на початку лютого на засіданні делегації за участю голови Верховної ради Володимира Литвина.